Liftaren (1986)


The Hitcher, 1986, USA

Den här filmen är intressant – den är varken gay eller straight. Den är knappt queer, den är bara uppfriskande ostraight.
Jim (C. Thomas Howell), vars jobb är att köra bilar över USA för att sedan sälja, plockar upp en liftare för att hålla sig vaken. Liftaren (Rutger Hauer) visar sig vara en psykopatisk seriemördare. Jim flyr, får onda och skjutgalna poliser efter sig och hela tiden dyker seriemördaren upp på nytt – det är helt overkligt men faktiskt spännande. Grejen är att det är någon konstig spänning mellan huvudpersonen och seriemördaren. Seriemördaren dödar aldrig Jim men tar på hans lår, hans skrev, kollar på honom på ett slemmigt sätt – dominerar honom genom att skrämmas. Det är som att han går igång på katt-och-råtta-leken, han vill leka med honom men inte döda. Sedan blir det nästan Stockholmsyndromet när Jim får övertaget.

Det dyker faktiskt upp en kvinna i filmen – den enda Jim kan lita på. De följs åt men det är ingen attraktion mellan dem. De sover i samma säng men det är ingen romantisk musik eller blickar på så sätt – de är bara vänner i nöd. Wow! Väldigt udda för att vara en amerikansk rysare där sexualitet ofta används för att förstärka spänningen. Här, om någonstans, finns den som en obehaglig stämning mellan männen.

/Johnny

imdb favico

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s