Nils Karlsson Pyssling


nilskarlssonpyssling.jpgNils Karlsson Pyssling, 1990, Sverige

Jag såg den här Astrid Lindgren-filmen igen på 4:an för några månader sen, och jag hade glömt bort hur gay den egentligen är! No doubt about it. Det är en historia om homosexuella småpojkar. /imdb/

Bevis på att Nils Karlsson Pyssling är gay (i kronologisk ordning):

 • Bertil leker med dockor (det gör honom inte gay, men lite queer, med tanke på att det är 40-tal)
 • Bertil och Nils gnuggar varandras ryggar för att hålla sig varma.
 • Nils säger till Bertil ”Om du skulle skaffa något att äta skulle jag gilla dig så länge jag lever!”
 • Nils säger ”Åh vad snäll du är, Bertil. Tänk om jag inte hade dig.” Bertil säger: ”Tänk om jag inte hade dig.
 • Bertil håller i köttbullen när Nils äter från den. Sen äter de från varsin del av den samtidigt.
 • Bertil är verkligen ”mannen”* i förhållandet. Han tänker försvara Nils från den elaka råttan. Nils är ”kvinnan”* i förhållandet. Han himlar med ögonen och ler mot Bertil.
 • De kollar SÅÅÅ romantiskt på varandra.
 • Bertil lägger sig bredvid Nils på golvet. Sen lägger han huvudet på Nils arm. Nils kollar hela tiden på Bertil och ler förälskat.
 • Nils frågar oroligt ”Du kommer väl tillbaka?” Bertil säger ”Såklart jag gör!”
 • Nils får en klänning av Bertil. Nils blundar och säger fjolligt: ”NYP MIG!” och sen när Bertil nyper honom säger han ”Nej, jag drömmer inte!
 • Nils säger ”Nu är jag jättevarm tack vare dig.”
 • Bertil säger ”jag stannar tills du somnat” och håller handen på Nils nacke.
 • Bertil och Nils sjunger ”det är jättebra att vi får träffas varje dag och vara tillsammans du och jag.” Samtidigt som de sjunger håller de varandras hand.
 • Bertil smeker Nils kind innan han går ut ur rummet. Nils gnyr kärleksfullt.
 • De badar skumbad nakna tillsammans. Bertil håller om Nils axlar bakifrån.
 • Bertil ger Nils en pappersblomma. Nils luktar på den och ler förälskat mot Bertil
 • De går tillsammans in i en garderob när de blir rädda för råttan.
 • I slutet sover de tillsammans i Bertils säng.

nils-karlsson-pyssling.jpg

Det är möjligt att Bertil bara vill vara Nils vän, men Nils han är KÄR.
* = enligt typ 40-50-talskönsroller.

.

Tillägg av Hannah:

Bertil är på väg att gå och Nils säger “Du är det bästa som har hänt mig!”. Bertil kollar väldigt länge på Nils, springer sedan iväg, Nils stänger dörren och lutar sig mot den på ett väldigt musikalaktigt sätt och lägger till “… i hela mitt liv!”. Minns jag inte fel tittar han upp i taket på ett rätt förälskat sätt.

22 kommentarer

 1. gud, jag har aldrig tänkt på det, men du har ju så rätt! den är ju jättegay. :D nu fattar jag varför jag såg den hela tiden när jag var liten… faghag redan då liksom!

 2. underbar analys! fan vad synd bara att det är så svårt att få tag på äldre filmer…skriver jag och ser att den gjordes 1990. oj. jaja det var ju ett tag sen iaf :) får kolla videobutiken annars kommer den väl om några år på fyran igen :)

 3. Fan vilket klockrent inlägg. Även om jag inte är lagd åt hållet att jag tycker homoerotik är jätteupphetsande totalt ÄLSKAR jag den här bloggen. Precis som allt du skriver Johnny.

 4. Detta är ju helt sjuk… stör mej sjukt på sådana inlägg.. för det är att förvrida historien… jag är inte emot andra läggningar alls.. men att vrida en barnsaga till något den inte är..? sånt är ju bara fel… men visst önsketänkande kan det ju få vara…

 5. Ok, haha måste lägga mig i lite eftersom jag faktiskt var med i filmen. Kul att folk fortfarande kollar på den.

  Kan själv hålla med om att den framstår homoerotisk såhär i vuxen ålder. Men filmen är gjord för barn, och som barn tänker man inte på det sättet.

  Så Johnny: Filmen handlar om vänskap och kärlek, men inte på ett sånt sätt som du försöker måla upp. Men jag repekterar din uppfattning! Ha det gött

  Jonatan Lindoff

  1. Hej Jonathan. Enligt mitt tycke, är det den bästa Astrid film. Den värmer verkligen ända in i hjärtat. Hade verkligheten sett ut så idag, hade vår värld varit så mycket annorlunda. Med Vänliga Hälsningar Lars

 6. Haha jo det håller jag med om…

  Nej jag viste inte vad Astrid hade i tankarna när hon skapade min rollfigur….

  PS. vi var inte nakna när vi badade, fick faktiskt frågan…men jag vägrade..fick ha ett par kroppsfärgade badbyxor i stället haha!

 7. Måste säga att det både finns för och nackdelar. Nackdelen är eller var att jag fick stöta på avundsjuka tidigt, falska vänner mm. i tidig ålder. Men idag märker jag inte av något sånt. Det positiva var att jag fick fler filmerbjudanden och ett riktigt kul minne.

 8. Åh, jag såg den i söndags och blev nostalgisk. Först och främst tycker jag att den är så himla bra för att den, i likhet med många andra Astrid Lindgren-böcker/filmer, lyckas balansera allvar med naivitet och idyll utan att något helt utplånas. Och från min point of view är den definitivt gay. Ett citat jag inte tror att jag såg där uppe: Bertil är på väg att gå och Nils säger ”Du är det bästa som har hänt mig!”. Bertil kollar väldigt länge på Nils, springer sedan iväg, Nils stänger dörren och lutar sig mot den på ett väldigt musikalaktigt sätt och lägger till ”… i hela mitt liv!”. Minns jag inte fel tittar han upp i taket på ett rätt förälskat sätt.

  Har för övrigt en invändning angående det där med badbyxorna: visserligen hade SKÅDESPELARNA badbyxor på sig under inspelningen, men om de var hudfärgade måste väl meningen ha varit att KARAKTÄRERNA skulle vara nakna?

  (hatar att inte kunna kursivera i kommentarer – därav versalerna.)

  Oh, and by the way: är inte Bertils overknees VÄLDIGT Prada-esqua?

 9. Haha ja herregud. Såg precis filmen och satt nästan och led för det enda jag kunde tänka på var alla gay-vibbar jag fick. Det är ju helt sjukt vad det är kärleksvibbar och gosande i den!

 10. Måste bara svara på detta. Såg att Jonatan själv svarade (dock senast 5 dec. 2007) och jag delar helt och hållet hans uppfattning om filmen.
  Jag, en pappa på 28 år (och icke gay) och mina två barn (6 resp. 4 år gamla) älskar denna film och kan titta på den hur många gånger som helst.
  Köpte den på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby för övrigt.
  Det är en klassiker utan dess like och såsom jag ser på den så förmedlar den riktig vänskap och dess ‘kärlek’ i den. Att riktiga vänner ställer upp för varandra. Sen att det förekommer som ‘Johnny’ skriver, några ‘gay kommentarer’ i filmen tycker jag är att förstora upp det hela en aning, och inte så liten aning heller för den delen. Som Jonatan skrev så tänker inte barn överhuvudtaget på något som involverar sexualitet, iaf inte i den åldern som de ska föreställa. Tror man det, då har man helt enkelt inte mkt att tänka med tycker jag, eller så har man noll kontakt med barn överhuvudtaget. Har läst en hel del om Astrid Lindgren och hon hade en väldig förmåga att kunna tänka som ett barn när hon skrev sina böcker. Att såga denna film rakt av må vara lätt för en som inte förstår innebörden av den, men för böveln, tänk på att det är barn det handlar om och definitivt inte vuxna människors vridna tänkande. Jag blir nästan lite sur av att läsa en sådan här ‘kommentar’ om en bra film för barn.
  Själv tycker jag att filmen är jättefin, men det kanske jag tycker för att man är lite känslig själv och det utan att vara gay.
  Min fråga blir då, varför i hela friden kollade du på den då ‘Johnny Sharonne’? Håll dig till maskulina filmer istället och inte barnfilmer från 70-90 tal, det är mitt råd.

 11. Johan:
  Jag förstår inte din kommentar över huvud taget. Hur kan du dra slutsatsen att jag INTE gillar filmen för att den är gay? Jag ÄLSKAR filmen. Jag tar inte hänsyn till din värdering av ordet ”gay”.

  ”Sen att det förekommer som ‘Johnny’ skriver, några ‘gay kommentarer’ i filmen tycker jag är att förstora upp det hela en aning, och inte så liten aning heller för den delen”

  Det är många många människor som håller med mig i tolkningen och jag tycker inte att jag förstorar upp det alls. Jag som åskådare har rätt att tolka och du har också rätt till din tolkning.

  Jag tror absolut den handlar om vänskap och kärlek, och när jag snackar om homosexualitet handlar det inte om SEX utan om vilket kön man föredrar och blir kär i. Det är det homosexualitet betyder.

  ”Som Jonatan skrev så tänker inte barn överhuvudtaget på något som involverar sexualitet, iaf inte i den åldern som de ska föreställa.”

  Jag vet inte hur du tänkte, men JAG tänkte på sex när jag var i deras ålder och jag vet fler barn som gjorde det. Hur som helst tror jag inte att Nils och Bertil ville ha SEX med varandra, men de kanske var kära i varandra. Och barn kan absolut bli kära.

  Även om de kanske är för unga för att ha bestämt sig för eller vet vilket/vilka kön de föredrar bäst så kan de fortfarande känna känslor.

  Jag är medveten om att min tolkning i stort är överdriven och det gjorde jag för komisk effekt – för att vara självironisk och visa hur jag tolkar smådetaljer för att jag VILL få fram en viss tolkning, MEN faktum kvarstår att jag verkligen tycker att filmen i stort utstrålar MER än bara vänskap mellan pojkarna. Fundera själv hur ofta du tänker ”det är nog bara vänskap mellan dem” när du ser en kille och en tjej i en film som håller på att kolla romantiskt på varandra medan stråkmusik spelar.

 12. Jag är själv gay och har faktiskt tänkt på detta enda sen jag själv var ett barn och såg den här filmen. Jag visste inte vad homosexualitet var för något. Men jag tyckte dom var ovanligt bra vänner och kände igen mig. Visste att jag var annorlunda.

  Det är svårt att veta om Astrid medvetet ville framställa dom som homosexuella. Eller om hon enbart ville att de skulle ha en ovanligt kärleksfull relation. Just scenerna när dom tittar varann djupt in i ögonen med en drömmande kärleksfull blick är något som i alla fall jag endast förknippar med ”riktig” kärlek.

  1. Samma sak här. Jag ”förstod” redan när jag var liten, innan jag kunde sätta ord på det. Jag har också svårt att se ”vänskapen” för jag har aldrig haft en vanlig vänskap som är så stark som deras relation tycks vara. Det har bara skett när jag är kär.

  1. För att inte tala om den så fruktansvärt gay-inspirerande fejk-hickan
   som Bertil klämmer ur sig i badet för att impa på pysslingen för att
   få lite extra charm-poäng hos honom.

 13. Jag minns att jag såg filmen på lågstadiet och för mig har det alltid varit tydligt att Nils var gay. Han beter sig så som en kvinna ska göra i stereotypa könsroller och ser lite ut som en tjej faktiskt. Visst är det en film om vänskap men jag har alltid i första hand associerat denna film som en gay-saga

  1. Det är fantastiskt underbart att läsa alla tolkningar som kommit till av en liten enkel barnsaga. För mig som vet en hel del bakrundsfakta från inspelningarna så vet jag att kärlek eller för den del vänskap inte var något som exsisterade mellan ”Bertil” och ”Nils” överhuvudtaget utan snarare tvärtom. Sen måste jag säga att min blivande man Jonatan alias Nils Karlsson Pyssling var otroligt söt som liten och idag är det snyggaste som går i ett par skor. Jag hoppas innerligt att våra framtida barn blir lika söta som han. Sen tycker jag nog inte att han såg ut som en tjej utan bara som en väldigt söt pojke med fantastiskt långa ögonfransar som vi tjej kan vara avundsjuka på. :-)

   1. En film eller konstverk lever alltid sitt egna liv och man ser det man ser, oavsett vad författarens/konstnärens/skådespelarens avsikt var.

    ”För mig som vet en hel del bakrundsfakta från inspelningarna så vet jag att kärlek eller för den del vänskap inte var något som exsisterade mellan ”Bertil” och ”Nils” överhuvudtaget utan snarare tvärtom.” skriver du, men det spelar inte så stor roll vad skådespelarna kände för varandra. Varesig det är manuset, skådespelarna eller regissörens ”fel” så är det en saga om vänskap och kärlek och relationen mellan pojkarna kan med fördel tolkas som flirtig för hade någon av dem varit tjej så hade INGEN tolkat det som BARA vänskap – det gör mig arg att folk gör helt olika tolkningar av relationer utifrån om de är män eller kvinnor. Det är som att påstå att kärlek mellan män inte skulle kunna existera – att det är mer fantasy än minimänniskor och elaka råttor.

 14. De som kommenterar om att Bertil leker med dockor har tydligen inte läst på sagan ordentligt. Bertils syster som fått dockskåpet, är död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s