Mala Noche


malanoche.jpgBad Night / Mala Noche, 1985, USA

Mala Noche är Gus van Sants debutfilm om den kärlekskranka spritbutikskassören Walt (Tim Streeter) som förföljer en illegal invandrare (Doug Cooeyate) som han blir kär i. Johnny, som den mexikanska invandrarkillen heter, går med på att äta mat tillsammans med honom och ibland hänga med sina polare runt affären där Walt jobbar. Walts känslor är dock inte besvarade och han blir mer och mer desperat i sina försök att få Johnny i säng. Han försöker t.om. köpa honom för pengar. När han inte får Johnny så ligger han med Johnnys kompis Roberto (Ray Monge) istället. Men han ger inte upp – han ger aldrig upp! Man blir helt galen på honom. Men den här filmen reflekterar 80-talet ganska bra. På 70- och 80-talet blev det en stark backlash efter den androgyna hippie-eran, och man kände sig tvungen att ta tillbaka manlighet – därför började Hollywood skriva in homofobi i alla filmmanus. Nästan alla homosexuella framställdes som psykopater, mördare och pedofiler. Den här filmen är independent, men huvudpersonen är lite psykopat ändå. Han har en speciell personlighet i alla fall – inte en stereotyp bög – och han är överraskande öppen med sin homosexualitet för alla. Han har dock en röst med samma inlevelse som Keanu Reeves (=inte bra!) och han är dessutom lite lik River Phoenix, så man får en idé att Gus Van Sant redan då visste vilken typ av killar han ville ha med i sina filmer.

Gus har verkligen en fäbless för tragiska och mörka filmer. Den här är extra mörk genom att de har använt sig av svartvit film och arty klipp. I sexscenen ser man praktiskt taget bara lite mörka skuggor. Den malplacerade berättarrösten lyser ironiskt nog upp hela filmen med sin svarta humor. /imdb/

/Johnny

En kommentar

  1. vill bara säga att huvudpersonen i en annan gus van sant-film, paranoid park, känns lite homo. ingen film man ska sätta sig och se om man mest är ute efter homoerotik, men jag tolkade iallafall huvudpersonens totala likgiltighet inför flickvännen och hans blickar efter en annan skejtarkille som misstänkt homosexuellt. men jag vet inte om det bara är jag som reagerade på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s