Repet (1948)


rope.jpgRope, 1948, USA

Phillip(Farley Granger) och Brandon (John Dall) stryper sin klasskompis (för att de tycker att han är en underlägsen människa), gömmer honom i en kista i lägenheten och bjuder sen hem hans föräldrar och några till på en fest för att öka spänningen. Vilka idioter! Phillip börjar bli darrig, en av gästerna börjar lägga näsan i blöt och spänningen är olidlig. Ingenting i filmen tyder på att Phillip och Brandon bara är vänner. De gör allt tillsammans, tycks bo tillsammans, ska resa bort tillsammans; de är väldigt intima och har en passion mellan sig som slår gnistor. Ingen frågar dem om kärleksintressen trots att ett annat triangeldrama utspelar sig. Det känns som alla vet att de två är ett kärlekspar men ingen säger något. Phillip säger kärleksfulla saker som ”You frightened me. You always have. From the very first day in prep school. Part of your… charm, I suppose.” och så kollar de erotiskt på varandra och Phillip suckar och kollar ned. Senare säger han ”You just astound me, as always!” Brandon hjälper honom t.o.m. att ta av sig handskarna och han gör det med så mjuka rörelser som om han skulle ta av dem från en skör docka. Alltid de djuriska blickarna mellan dem – de grälar som ett gift par, men kärleken finns ändå kvar. Hitchcock-filmen är ett mästerverk i alla avseenden!/Imdb/

/Johnny
Recensionen är tillägnad Fred som gillar onda bögar.

Annonser

One comment

  1. Jag hade helt missat att den här recensionen var tillägnad mig, det tackar jag för :)

    Farley Granger är bisexuell förresten och levde ihop med filmens manusförfattare Arthur Laurents under fyrtio- och femtiotalet. John Dall var också bög kan tilläggas.

    Det är intressant hur många homosexuella män Hitchcock hade med i sina filmer. Allt från Cary Grant, Charles Laughton, Repet-gossarna, Alex McGoven i Frenzy och ja, i stort sett en i varje film.

    Det finns teorier om detta. Att Hitchcock själv var homo eller bi tror jag inte, men däremot kände han sig nog trygg i homosexuellas sällskap eftersom han garanterat visste att dom skulle lämna hans kvinnliga skådespelare ifred (han dyrkade oftast sina kvinnliga stjärnor med en besatthet som är beryktad).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s