The Mighty Boosh


The Mighty Boosh, 2004-?, Storbritannien

Har senaste veckan förälskat mig helt i The Mighty Boosh. En komediserie som kretsar runt de fiktiva personerna Vince Noir och Howard Moon – spelade och skapade av real life-bästisarna Noel Fielding och Julian Barratt.

Vince är en attraktiv, ung, happy-go-lucky-typ vars liv bara glider på medan han byter stil stup i kvarten. Hans mest älskade ägodel är hans välfriserade hår – och hans enorma garderob. Alla vill ha honom – både män och kvinnor – och han misstas ofta för att vara Howards fru på grund av sitt androgyna utseende.

Howard är en lite djupare karaktär, tycks vara äldre än Vince men vi får veta under seriens gång att de ska föreställa samma ålder. Howard känns bara lite mer old fashioned. Han lyssnar intensivt på jazz och försöker att bli något i livet, men vad han än gör tycks han misslyckas. Och folk tycks inte ens lägga hans namn och ansikte på minnet.

Men de här olika typerna är ändå väldigt intima – rör vid varandra, säger att de älskar varandra, bor tillsammans, semestrar tillsammans. De kompletterar varandra. De är som ett gammalt gift par och bråkar emellanåt som ett. Men Vince ger Howard blickar som om de vore nyförälskade.

Utöver detta slashbara himmelrike så finns också otroligt mycket humor. Och Fielding, Barratt och de andra skådespelarna spelar även andra roller, vissa av dem väldigt queera/gay. Andra karaktärer är trollkarlen Naboo (Michael Fielding – Noels brorsa), gorillan Bollo (spelad av Dave Brown), den barnsliga och gayiga Zoo-ägaren Bob Fossil (Rich Fulcher) m.fl. Alla lever de i någon slags värld mellan fantasi och verklighet. Serien känns påkostad med rekvisita, smink, fantasifulla kulisser, unika kläder och specialskriva låtar – och det är nog därför det är så få avsnitt: Säsong 1 har 8 halvtimmesavsnitt och säsong 2 och 3 har bara 6 avsnitt var. Men det är kvalitativa timmar man får och min queera själ känns tillfredsställd.

/Johnny

/Imdb/

Köp på Amazon.co.uk: säsong 1+2 säsong 3

3 kommentarer

 1. yay, äntligen! ^^
  jag har varit fast på denna serie sen innan jul, och det finns inget som har skänkt mig lika mycket glädje på väldigt väldigt länge :D
  Inte bara pga den konstanta queerigheten, utan även för att serien är så förbannat kul.
  Jag älskar att det är med musik i nästan varje avsnitt, och deras små crimps, ramsor, är underbara. Jag kan antagligen de flesta av dem utantill

  Bouncy bouncy, ooh such a good time… *nynnar*

  Har hört folk beskriva serien som ”Monty Python för myspace-generationen”, något som jag tycker passar in rätt bra :)

 2. Läsartips från Ricochet 2 maj, 2008:

  Hej! Vill tipsa om den brittiska humorserien The Mighty Boosh! Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, för den är egentligen inte gay, även om det finns en hel del queera inslag. Den handlar om de bästa polarna Vince Noir och Howard Moon. Vince misstas hela tiden för en tjej (vilket han inte verkar ha så mycket emot), och antas ofta vara Howards flickvän eller fru. Hittills finns det tre säsonger av serien, och de håller på att skriva manus till en långfilm.
  det finns ofta en viss sexual tension mellan Howard och Vince, något som de faktiskt får utlopp för till slut (”Party”, näst sista avsnittet i säsong tre)

  Howard: ”I tell you, if I’m not getting any action soon, I’m going gay!”
  Vince: ”You can’t go gay just like that. It’s not like buying a ladder! And you’re the least gay person I know.”
  Howard: ”You’ve got me all wrong. I could go gay. I’ve seen men check out my hot pumpkin ass”
  Vince: ”I don’t think they were. And that’s so out of the blue, you actually freak me out a bit!”
  Howard: ”Don’t worry, I don’t fancy you!”
  Vince: ”Of course you do! All men do! Is it a man, is it a woman? Ooh, I’m not sure if I mind!

  en stund senare kysser de varandra på taket till deras lägenhet, varpå Howard blir helt till sig och säger något i stil med ”You’ve given me the keys! The keys to a whole new kingdom! A whole new kingdom of GAYDOM. I’m a massive gayist!”

  bortklippt från Läsartips, inklippt här av mig, Johnny.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s