Brown of Harvard


Brown of Harvard, 1926, USA

Tom Brown (William Haines) är en kaxig liten jävel som tror han kan få vilken tjej som helst. När han börjar studera på Harvard raggar han upp Mary Abbott (Mary Brian) – en lärares dotter. Han har dock konkurrens av hennes pojkvän Bob McAndrew (Ralph Bushman) som dessutom är en hejare på rodd och amerikansk fotboll. Och efter en påtvingad kyss av Brown insisterar Mary på att hon inte vill ha någon kontakt med densamme. Men han har bestämt sig för att han ska ha sin drömtjej och som det as han är tänker han inte acceptera ett ‘nej’.

Trots den här heterosexuella kärlekskonflikten så ryms det så otroligt mycket homoerotik. Brown väljer nämligen att dela rum med Jim Doolittle (Jack Pickford) – den fjolligaste killen på skolan – och de blir genast nära vänner. Det är ingen fråga om saken – Doolittle är dödskär i sin rumskamrat och han visar det gång på gång genom att beröma honom, följa honom, hålla hans arm, stryka över hans hår och dra busigt i hans slips. Och Brown tycks inte protestera. Han låter fingrarna passionerat och länge stryka Vicks VapoRub över Doolittles nakna bröst när denne är förkyld.

En underbar stumfilmsklassiker som inte alls är tråkig – jag satt som klistrad i en och en halv timma. Det är så skönt med såna här gamla filmer, för det var innan folk var rädda för att framstå som homoerotiska. Jag antar att det kändes ”självklart” på den här tiden att Doolittle och Brown bara var vänner, och om det var något utöver detta som Doolittle kände för sin kompis så var det bara beundran för hans mod. Lite arg blir jag dock på klyschan ”när en kvinna säger nej så menar hon ja” som visar sig vara sann i den här historien. Men filmer på det temat görs än idag, så jag antar att det inte är värt att skylla på att filmen har några år (82 år!) på nacken. /Imdb/

/Johnny

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s