Nörden + rebellen = sant


Ett tillfälle där homoerotisk laddning garanterat uppstår är när man sammanför en nörd och en rebell på skolområdet. Ännu bättre går det om de är rumskamrater.

I filmen Brown of Harvard (1926) blir den vilde och rebelliske Tom vän med den fjolliga rumskamratnörden från första ögonkastet och deras kärlek är stark trots att Tom skulle kunnat få andra vänner. Nördens hängivenhet förklaras med beundran för Toms mod.

I Ung Rebell (1955) blir James Deans rollkaraktär vän med den barnsliga och utstötta nördkillen Plato och tillsammans med en tjej bildar de en slags queer familj. Även här försöker erotiken döljas och förklaras med att det handlar om att Plato helt enkelt ser upp till sin modige vän.

I Döda Poeters Sällskap (1989) kommer den ordningsamma plugghästen Todd till en internatskola och blir rumskamrat med Neil. Neil är gladlynt och rebellisk och försöker skaka liv i tråkmånsen Todd. Han lär honom att freaka ut och deras vänskap blir stark och homoerotisk.

I B-rysaren The Brotherhood (2001) delar en atlet och en nörd rum. Men innan man hinner ana vibbarna mellan dem så skämtas det om deras potentiella förhållande (av nörden). Atleten är rebellisk på det sättet att han vägrar tillhöra brödraskapet på skolan och nörden avundas honom – inte att han är rebell dock, utan att han har chansen att bli populär men inte tar den.

I Ondskan (2003) är Erik en rebell som står emot de äldre elevernas pennalism. Hans rumskamrat Pierre läser hellre sina böcker och håller sig osynlig än att kämpa emot. Det är en stark vänskap och tydlig homoerotik mellan Pierre och Erik.

Führerns Elit (2004) utspelar sig i Tyskland under andra världskriget där unga pojkar kunde lära sig att bli soldater i Hitlers skolor. Freidrich trotsar sin far och påbörjar frivilligt sin militärutbildning där. Mjuka Albrecht blir däremot tvingad av sin far. De blir vänner och man kan ana djupare kärlekskänslor som vill
hitta ut men inte kan.

Det här är bara några få exempel på nörd+rebell-konstellationen.

Har ni några idéer om vilka andra filmer som skulle passa in på temat?

/Johnny

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s