L.A. Konfidentiellt (1997)


L.A. Confidential, 1997, USA

Det är 50-tal och Los Angeles har precis blivit av med den största maffiabossen. Kriget om vem som blir den nya herren på täppan får maffiosos att falla av pinn i rapp takt. L.A.-poliserna har nu sin chans att polera på den glänsande Hollywood-ytan och visa vilka det är som bestämmer i staden, men taktiken de använder är inte speciellt ärofylld. Bad boy Bud White (Russel Crowe) använder sig av våldsamma förhörstekniker och Jack Vincennes (Kevin Spacey) sammarbetar med skvallerpressen. Den enda som vill skipa rättvisa tycks vara prydliga och glasögonklädda Ed Exley (Guy Pearce). Men när en nyligen pensionerad polis mördas och spåren leder till en porrklubb så tycks rollerna ändras och man vet inte längre vem som är ond och vem som är god.

En sån jävla smart triller, alltså! Det är en sån man vill se två gånger minst för att gotta sig i alla gömda ledtrådar. Huvudpersonerna är oberäkneliga och spännande och eftersom man inte riktigt vet vem som är hjälten så kan man inte heller vara helt säker på vilka som kommer dö och vilka som kommer överleva. Bi- och homosexuella karaktärer finns det flera av, men de tycks bara finnas där för att skapa utpressningssituationer: Mörka hemligheter, folk som är varandras ”bitches” i fängelset, kvinnor som dansar med varandra, rykten om kändisar…

Trots att homofobin kanske skiner igenom författaren James Ellroy (jag har hört att han ofta skriver om bisexuella personer som inte går att lita på) så är tycks huvudpersonerna i filmen vara väldigt avslappnade. Ibland känns de t.o.m. homoerotiska: Vincennes verkar bry sig onödigt mycket om bisexuella skådespelaren Matt Reynolds (Simon Baker) och White och Exley male-bondar ganska snabbt och oväntat. Oavsett homoerotiken eller inte så är det en fantastisk film som alla bör se!

/Johnny

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s