Performance (1970)


performancePerformance, 1970 (inspelad 1968), Storbritannien
Regi: Nicolas Roeg, Donald Cammell

Jag ska inte låtsas som att jag förstår den här filmen – för det gör jag inte riktigt fastän jag har sett den med svensk text, sett en dokumentär om den, läst flera analyser av den samt sett vissa delar igen för att friska upp minnet – och jag ska inte heller försöka återge vad den handlar om i detalj, men jag ska försöka måla upp någon snabb skiss av vad jag tänker om den:

Allt börjar med att Chas (James Fox) är någon gangstertyp och sedan lämnar han det livet och då får han maffian efter sig. Detta håller på i typ en timma, vilket nästan fick mig att stänga av videon, men sedan träffar han Turner (Mick Jagger) och får bo i hans hus och det är då hela filmen egentligen börjar, skulle man kunna säga.

Turner bor med två kvinnor (Lucy och Pherber) och de tycks ha ett slags bisexuellt polyförhållande. Lucy (Michèle Breton) är en androgyn och mörkhårig fransyska som jag flera gånger misstar för att vara Mick Jagger – detta visar sig vara meningen då i en scen då Turner och Chas ligger i samma säng och Turner vänder sig mot Chas och de börjar hångla. Men i sekunden han vänder sig om byter de skådespelare och då är det Lucy som Chas rullar omkring med. Regissörerna leker med oss tittare och får oss att bli förvirrade – vem är vem? Vad är drogrus och vad är verklighet?

Tjejerna tillåts dock ha sina fysiskt bisexuella stunder tillsammans (utan manliga ”stuntmän”) och Pherber (Anita Pallenberg) retar Chas när hon märker att han lider av homofobi och föreslår att han bör testa på att ligga med Turner (läs samtalet nedan). Turner verkar vara kär i Chas och har ett ganska blygt sätt att närma sig honom – i slutet undrar man om inte Turner och Lucy ändå är samma person. Och i en låt i filmen (med musikvideo!) anspelas det på homoerotik, fast då mellan äldre gubbar. Rakt igenom är det queer, queer och queer. Synd bara att det går så segt i början. När filmen väl kommer igång är den estetiskt tilltalande och drogad men fortfarande väldigt svårsmält – inget att sitta och sticka en kofta till, alltså.

/Johnny

imdb2

favico3

Scen med Pherber och Chas, c:a 1 timma och 20 minuter in i filmen. De ligger halvnakna tillsammans i en himmelsäng i Turners stora hus.

perform1

Pherber: I’ve got two angels – one male and one female – just like a triangle, see? …You never have a female feel? [sic] *håller upp en spegel mot Chas bröst och speglar sitt eget i det*
Chas: (arg) NO Never! I feel like a man! A man all the time!
Pherber: That’s awful! That’s what’s wrong with you, isn’t it?

Pherber:
How do you think Turner feels like, huh?
Chas: I don’t know. He’s weird. And you’re weird. You’re kinky!
Pherber: He’s a man! A male and female man! And he feels like me…
Chas: NO! No he doesn’t! *puttar ut ur sängen*
Pherber: You’ll love it… *Turner går tyst utanför himmelsängen och kollar in lite..* Tell me, gluteus maximus *klämmer på skinkan* – how does it feel? *skrattar förföriskt*
Chas: I said, I’m not one of those!
Pherber: Hey, butch! …*skrattar och tar tag i Chas långhåriga peruk* Mmmm…Rita Hayworth…
Chas: I said NO!
Pherber: (skrattar)
Chas: You…you…degenerate! You’re perverted!

Konstigt och symboliskt samtal i slutet av samma scen:

Chas: What’s he want?! [sic]
Pherber: Maybe a little mirror… a little, dark mirror…
Chas: My mirror? NO! He shan’t!
Pherber: Listen! He won’t take it away, you fool. He just wants to take a look at it. He’s stuck! Stuck!
Chas: Why?
Pherber: He lost his demons, that’s why. He thought he had it all under control, juggling all those balls…millions of them […]His demon had abandoned him. He was gone. He’s still trying to figure out whether he wants it back. He’s gotta find it again!
Chas
(går upp från sängen): Listen, I gotta tell you something…
Pherber:
Go tell Turner, he’s waiting for you. He’s been waiting a long, long time.

perform2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s