Winter Cicada (2007)


Winter CicadaFuyu no Semi (冬の蝉), 2007, Japan

Regi: Yoshihisa Matsumoto

Året är 1862 och Japan befinner sig i en kritisk fas politiskt. De olika klanerna i landet kämpar om makten och för sina olika mål. Den unge samurajkrigaren Kusaka Toumu tillhör klanen Choshu, som driver en kampanj för Japans bevarande genom utvisning av alla utlänningar i landet. Men Kusaka tror på fred och frihet och på att öppna Japans gränser för världen.

En kväll försöker några Choshu-medlemmar att bränna upp brittiska ambassaden. Kusaka försöker stoppa dem men misstas själv för en av förövarna och blir jagad. Mitt i jaktens hetta får han hjälp att fly av en främmande samuraj från fiendeklanen Bakufu.

Flera år senare möts de igen, och den här gången kommer de inte undan.

Det här är en yaoi i en helt annan stil än de jag tidigare skrivit om. Den innehåller såväl politik och historia som allvarliga frågeställningar om kärlek och är förhållandevis stillsam och lätt att följa, i alla fall för den som har vissa grundläggande kunskaper i japansk historia. Den som tröttnat på kaotisk humor och pojkar med jätteögon borde se den här animen. Dock vill jag utfärda en varning för en väldigt japansk syn på självmord man som västerlänning känner sig rätta illa till mods inför. Dessutom innehåller Winter Cicada bland de minst upphetsande kärleksscener jag någonsin sett.

Helt enkelt: det här är lite japansk kvalitetsångest i vintermörkret, för den som känner för det.

/Tina

6 kommentarer

  1. Det är en serie i 3 delar, så typ en TV-film med andra ord! Alltså, det är inte det bästa och mest gripande jag någonsin sett, men jag tycker att det håller ovanligt hög kvalitet!

  2. Låter riktigt intressant den där OAV’n. Funderar faktiskt på om man kanske ska ta och köpa den. Hur är det med Sexet? är det mer shonen-ai eller är det mer detaljerad bögsex? Är det en shonen-ai så kan jag överväga det, om det är en ren Yaoi, då blir det nog inget köp :)

  3. Bobbi: Mnja.. alltså yaoi var från början fanserier av ren pornografisk karaktär. Serierna handlade om redan befintliga fiktiva figurer i andra manga. Så småningom har det utvecklats till att beteckna framför allt ganska erotiska manga och anime som huvudsakligen riktar sig till kvinnor. Dock använder man ofta yaoi lite slarvigt som paraplybegrepp för manga och anime med manlig homosexualitet i fokus. Shonen-ai är egentligen samma sak fast med originalkaraktärer, men brukar ofta användas för mer romantiska berättelser.
    I Japan har man typ helt ersatt de här begreppen med ”Boys Love” eller BL.

    Andre: Vad gäller sexet är det inte särskilt långt och detaljerat, man får inte se några genitalier, men det är riktiga sexscener och inte bara att de kysser varann, man ser en hand innanför tröjan och sen klipper man direkt till the afterglow.

  4. Asså, jag har bara sett några avsnitt på youtube, men de är sjukt bra och jag vill se hela. vet någon var man kan köpa den någonstans?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s