Låt den rätte komma in (2008)


lat-den-ratte-komma-inLåt den rätte komma in, 2008, Sverige

Regi: Thomas Alfredson efter romanen av John Ajvide Lindqvist

Året är 1982 och Oscar (Kåre Hedebrant) är en mobbad 12-åring i en Stockholmsförort. En vinterdag när han står och övar på att hämnas sina klasskompisar så träffar han på den nyinflyttade, jämnåriga grannen Eli (Lina Leandersson) som lovar att skydda honom. Oscar blir lycklig över att ha en vän (och någon att vara kär i), men det visar sig att Eli är en vampyr och vampyrer behöver dricka blod för att överleva.

Jag måste börja med att säga att jag är stolt över att Sverige producerat något som uppskattas utomlands. Den här rysaren är i nuläget på 191:a plats bland alla filmer på hela IMDb. Det är j**ligt stort och den förtjänar det också för det här är en unik historia som är riktigt snyggt filmad. I övrigt var det bra skådespeleri och ovanligt naturliga repliker. Sen har vi rysardelen: Ja, jag tyckte att den var läskig och stämningen var bra och så, men de kunde ha dragit ned lite på specialeffekterna. Ika Nord (ni vet, ”Ika i rutan”) spelar en ganska stor roll och det är kul, men för min skull kunde de gärna ha klippt bort den sidohistorien för den innehåller en hel del estetiskt fula scener som mest blir skrattretande.

/Johnny

imdbfavico

Spoiler: Eli är inte bara en vampyr, utan hen är könlös också. Det är svårt att avgöra om hen var en pojke eller om hen bara är den klassiska könlösa vampyren, men man får se en kort bild på hens skrev och det ser ut som om en snopp har blivit avklippt från det. När Oscar frågar chans på Eli så säger hen ”Men jag är ingen flicka!” och då suckar Oscar och säger otåligt ”Vill du bli tillsammans eller inte?”. Det är så queert det kan bli!

3 kommentarer

  1. Hmm.

    Jag tyckte verkligen inte att det såg ut som någon ”snopp som klipps av”, isf ser det mer ut som en slida som växt igen. Men främst tycker jag det ser ut som om det aldrig någonsin varit någonting där, som att ett kön aldrig existerat.

    För övrigt är jag tveksam till om man kan kalla Eli för hen, snarare är det en DEN vi har att göra med då den inte ens är en mänsklig eller världslig varelse. Hursomhelst, väldigt queer är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s