Jesus Christ Superstar (1973)


jesus-christ-superstarJesus Christ Superstar, 1973, USA

Regi: Norman Jewison
Manus: Melvyn Bragg (efter bibeln och en historia av Tim Rice)

Den här filmatiserade rockoperan börjar med att ett team showbizmänniskor slår läger någonstans ute i öknen för att låta Jesus återuppstå i deras regi. De framför nya testamentet med dans och sång – inte ett enda ord blir utan ton! Jesus (Ted Neeley) blir avgudad av folket och de börjar ställa krav på honom och slita i honom från alla håll. Judas (Carl Anderson) börjar tycka att hans kompis Jesus har blivit lite divig så han kritiserar honom högljutt. Till sist förråder han honom och överlämnar honom till kung Kajafas  (Bob Bingham) som inte gillar konkurrensen om titeln ”Judarnas konung”.

Förutom den klassiska judaskyssen (som Judas delar ut när han förråder Jesus) så vilar en ganska homerotisk stämning över allt. Pontus Pilatus (Barry Dennen) är ganska fjollig och Kajafas (som inte kan sjunga i takt) tycks ha ett lite homoerotiskt förhållande till sin följeslagare Hannas (Kurt Yaghjian) men det är kung Herodes (Josh Mostel) och hans hov som får stå för den stora gayparadrollen. Han har ett sångnummer som är fullspäckat med gayreferenser: slappa handleder, inoljade mansbröst, lösögonfransar, glitterstjärnor, plastiga peruker och slavar i porriga höftskynken – allt framfört i ett steppvänligt kabaré-nummer. Klassiskt!

/Johnny

imdbfavico

8 kommentarer

  1. jag var på den svenska uppsättningen på Malmö Opera med Ola Salo i huvudrollen. Där kan vi snacka om att det var laddat mellan Jesus och Judas! Helt underbar kemi!

    1. den slutade gå i mars och de lyckades dessvärre inte få rättigheterna att ge ut den som film :/
      vet att det finns officiellt bildmaterial, eller vad man ska kalla det, på i alla fall kyssen plus en gång när de ser jättelyckliga ut och gnuggar näsa.

  2. Jag såg nyss om versionen från 2000, som nog faktiskt är min favoritversion. Den var faktiskt väldigt gay, de flesta lärjungarna var väldigt touchy-feely med varandra, mycket män som höll om varandra (både lärjungar och i folkmassorna), sådant. Judaskyssen såg dessutom nästan ut som en ”riktig” kyss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s