Breakfast on Pluto (2005)


breakfastonplutoBreakfast on Pluto, 2005, Irland/Storbritannien

Regi: Neil Jordan

Irländske Patrick “Kitten” Braden (Cillian Murphy) växer upp i fosterfamilj efter att ha blivit bortlämnad av sin mamma som bebis. Det är sjuttiotal och Kitten ses som udda både på grund av sitt sätt och sin transsexualitet. Efter skolan sticker Kitten till London för att söka efter mamman. Kitten har jobb på allt från nöjesparker till magiföreställningar och strippklubbar, och råkar ut för en massa drama i form av attentat, våldtäktsförsök och hårdhänta polisförhör. Men hen slutar aldrig söka efter sin förlorade familj.

Det här är en virrig film. Den är baserad på en bok, vilket märks tydligt, eftersom hela historien är uppdelad i kapitel. Det går väldigt fort framåt, särskilt i början, och man hinner knappt med i handlingen. Men man skrattar också, det finns många absurda/dråpliga situationer (fast också en del irriterande). För den som är sucker för andogynitet finns det ett stort plus med filmen: huvudpersonen Kitten. Hen spelas bra av Cillian Murphy och är väldigt vacker, särskilt i sjuttiotalskläder!

/Bobbi

imdbfilmtipset

En kommentar

  1. ah, det här är typ min favoritfilm of all time :P tycker inte själv att den är så svår att hänga med i, det är mest när man inte vet om det är verklighet eller en av Kittens fantasier som det kan bli lite förvirrande.

    Roligt är att Cillian tidigt var tilltänkt som Kitten, långt innan filmarbetet faktiskt började. Planerna drog ut på tiden, och till slut var det Cillian som insisterade på att det skulle bli av, för om de väntade längre så skulle han bli för gammal för rollen.

    något jag däremot inte rekommenderar är boken som filmen är baserad på. om man tycker att Kitten råkar ut för mycket tråkigheter i filmen så är det ingenting i jämförelse med boken. det går verkligen ALDRIG henne vägen. allt går åt helvete, jämt. inga ljuspunkter. inget hopp. jag blev bara deprimerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s