Sherlock Holmes (2009)


Sherlock Holmes, 2009, USA

Regi: Guy Richie
Manus: Anthony Peckham, Michael Robert Johnson m.fl. (efter Conan Doyles karaktärer)

Privatdetektiven Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) och hans kära, mustaschklädde Watson (Jude Law) har precis löst sitt sista fall tillsammans. Watson ska gifta sig och Holmes är otroligt svartsjuk – han hymlar inte med hur lite han tycker om idén att de ska flytta isär och han går motvilligt med på att träffa den lyckligt lottade kvinnan på en middag för tre. Han tar tillfället i akt att försöka sabba deras relation men det lyckas inte. Men då dyker det upp en ny chans för Holmes att få Watson att stanna: ett gammalt fall som öppnas på nytt.

Guy Richie har verkligen bakat in flera deciliter homerotik i den här steampunk-osande actionversionen av deckarhjälten. Det är mycket mer än en ”bromance” mellan de två männen. Sherlock har inget riktigt heterosexuellt kärleksintresse i den här filmen och hans gamla ex är mer ett verktyg i sökandet efter svaret på mordgåtan. Filmen är snygg, överraskande och rolig och jag längtar efter en uppföljare.

/Johnny

Tillägg:
Jude Law ang ”bromancen” i filmen:

Interviewer: You had a bit of a bromance going on there.
Jude Law:
What is this new term everyone’s using? It’s a horrible term. What about just a romance?
Interviewer:
No, it’s not the same. Because then you’d have to star in a romantic comedy together or something.
Jude Law:
We just have. Have you not seen it?

/Hallor

imdb favico

8 kommentarer

  1. Uppföljaren kommer nästa år! Jag har hört talas om en kampanj att få Hugh Laurie att spela Moriarty förresten, vilket jag är helt för. Hoyaymöjligheterna!

    1. ahaha, snacka om att det skulle vara att slå knut på allt! House som serie har ju tagit rätt mycket inspiration från Sherlock Holmes, inte minst när det gäller namnen (House/Wilson vs Holmes/Watson), och typ asocial men briljant man med drogproblem som löser mysterier.

  2. nu måste jag vara neggo och säga att jag inte alls gillade den här filmen. det var inget fel på kvalitén direkt, och visst var den rätt slashig, men vart tog all intelligens vägen? varför RDJ som Sherlock? Varför blev han ett drägg? Varför så ”generic american action flick”?

    bah. hoppas tvåan är bättre.

      1. haha, ja… ja men jag blev verkligen tvungen att vädra lite, för gud den filmen är en besvikelse så fort man ser bortom slashet. Den är inte sherlocky över huvud taget, de hade kunnat vara vilka två karaktärer som helst :P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s