Supersugen (2007)


Superbad, 2007, USA

Regi: Paul Morrison
Manus: Seth Rogen och Evan Goldberg

Seth Rogen gör en film om en tonårskille som heter Seth och ser ut som Seth Rogen (genialiskt spelad av 24-årige Jonah Hill). Jag tolkar det som att filmen är självbiografisk – eller åtminstone I-wish-självbiografiskt.

I alla fall: Seth vill bli av med oskulden med en tjej, men han är inte så mycket för fittor. Han var däremot helt fixerad av kukar när han var barn, berättar han för kompisen Evan (som delar namn med den andra manusförfattaren och blir spelad av prettyboy Michael Cera). Han ritade så många ådriga kukar att de vuxna blev oroliga och slutade ge honom ”kukformad” mat, såsom korv. De självironiska homoskämten fortsätter med att Seth säger saker som ”Did you look deep into his eyes? He’s like super cute. It was like the first time I heard the Beatles!” och så ser man hur svartsjuk han blir när Evan har hemkunskap och gullar med en annan kille i klassen (Roger Iwami) .

Filmens viktigaste tema är vänskapen mellan pojkarna. De har en riktig söt bromance (”I love you! I want to shout from the roof that I love my best friend…”) men självklart väger de upp detta med brudjakt och homofobiska kommentarer som ”that’s so gay!”, ”…your faggot friend” och retar nörden Fogell genom att kalla honom ”Faggel”. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Rolig twist på det homosociala i den typiska kåta-oskulder-filmgenren men samtidigt homofobisk just därför – för att det inte finns några öppna gaykaraktärer utan bara homosexualitet i form av skämt. Annars är det en väldigt rolig komedi som är överdriven och lågmäld samtidigt. Ingen ”American Pie” direkt.

/Johnny

imdb favico

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s