Det queeraste som finns: heterosocial vänskap


När det gäller film- och serievärlden så finns det nog inget som är så queert som fenomenet heterosocial vänskap, alltså platoniska vänskapsförhållanden över könsgränserna. Det är praktiskt taget obefintligt och därför blir det ganska queert när det händer. Visst finns det serier och filmer där män och kvinnor umgås med varandra – men då är det antingen

 1. gnabb med stark underliggande sexuell spänning
 2. stel vänskap där båda är kära i varandra i smyg
 3. sockersöt vänskap där den ena är olyckligt kär i den andra
 4. ett faghag-bög-förhållande eller dykehag-flata-förhållande
 5. ett bög-flata-förhållande
 6. ett familjärt förhållande mellan syskon, kusiner eller liknande eller
 7. vänskap med mycket stora åldersskillnader.

Enligt När Harry träffade Sally…, är det praktiskt taget omöjligt för män och kvinnor att vara vänner utan att vilja ligga med varandra.

I Arkiv X lyckades de dock med något som (vad jag vet)  aldrig gjorts förut – att hålla uppe en stark vänskap under flera säsonger, slänga in en skvätt erotisk laddning här och där för att sedan få ihop dem. Jag har dubbla känslor för det där. Å ena sidan känner jag att fan, kunde inte Mulder och Scully fått vara det första heterosociala vänskapsförhållandet på TV och å andra sidan tänker jag att det här är ju det ideala upplägget! Åratal av sexuell spänning för att sedan få utbetalningen! Något som jag alltid önskat ske mellan två män på TV. Många tyckte att det var frustrerande att Mulder och Scully inte kysstes förrän i typ sista säsongen – men till dem säger jag: hur tror ni att det känns att kolla igenom c:a 70 säsonger av olika serier och aldrig få se någon kyss, trots att det är lika mycket spänning mellan ”mina män” som det är mellan Mulder och Scully?!

Så, har ni något tips om serier eller filmer där jämnåriga heterosexuella män och kvinnor faktiskt bara är nära vänner utan att de är familj eller att det hintas om en attraktion?

/Johnny

11 kommentarer

 1. How I Met Your Mother (Lily och Ted/Robin och Marshall(även om båda dessa nog framförallt beror på att Lily och Marshall är tillsammans), Scrubs(J.D och Carla/Turk och Elliot(fast även där förmodligen för att Carla och Turk är ett par…). Lite sorgligt att det krävs giftermål för att inte bli attraherad.
  Men jag tror nog att det är lite så i livet med, umgås man mycket med någon är det nog lätt att bli attraherad av personen.

   1. Lily/Ted trodde bara att de hade kysst varandra, det var några andra :) Lily/Robin däremot har kyssts en gång (och Robin/Robin i en fantasi). JD/Carla var mer ”vänskapspuss” men Turk/Elliot har du helt rätt i.

 2. Ah sa sant. Det enda exemplet jag kan komma pa ar Betty och Daniel i Ugly Betty, de ar enbart vanner under hela seriens gang. Tina Fey och Alec Baldwin ar fortfarande ocksa enbart vanner efter fem sasonger av 30 Rock och detta verkar inte pa vag att andras.

  Umgas man riktigt mycket med nagon ar det snarare lattare att INTE vara attraherad av dom, och det ar ju knappast sa att man enbart umgas med folk som man ocksa rakar vara fysiskt attraherad av.

  1. ”Och andra sidan är fokuset i Arkiv X någonting helt annat så det skulle inte vara så svårt att få ihop dom två på det sättet dom lyckades med. :)”

   Jag förstår inte vad du menar. Kan du förklara lite närmare?

 3. Det är inte en film eller TV-serie men det här är en av anledningarna till att jag älskar Modesty Blaise. Hon och Willie Garvin är båda hetero, singel och skamlöst sexuellt aktiva med andra, men älskar varandra helt platoniskt och trots åratal av att leva tillsammans har det aldrig hänt något mellan dem. Deras relation är ett riktigt vackert heterosocialt förhållande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s