Ordlista

Här kommer en ordlista över ord som jag tror ni har användning för att kunna. Jag tar mig friheten att behandla er som om ni vore helt okunniga:

Navigera med hjälp av bokstäverna. Använd er sedan av länkarna som kommer att snabblänka inom sidan så att ni slipper ”slå upp” orden för hand.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö . .

A

Acceptans Ett stadium som HBTQ-människors omgivning kan komma till när de inser att de varken kan eller har användning för att ändra en annan människas könsuttryck eller sexuella läggning.

AIDS Samlingsnamn för de dödliga sjukdom som man drabbas av efter man smittats av HIV-viruset. När man är AIDS-sjuk är kroppens eget immunförsvar nedsatt och man är mottaglig för infektioner och andra farliga sjukdomar som tillsist leder till att kroppen ger upp.

Aktiv/Passiv I sex så talas det ibland om att den ena är aktiv och den andra är passiv. Aktiv betyder att man gör och passiv betyder då typ att man ”blir gjord”. Oftast syftar detta på vem som sätter på och vem som blir påsatt, men det är en ganska tråkig bild av sex man förmedlar om man påstår att det alltid är någon som är stilla och inte gör någonting medan den andra gör allt arbete. Det finns dock sexlekar där det är vitsen. I penetrativt sex behöver inte den som penetrerar vara aktiv, utan kan bara ligga ned medan den andra (förutsatt att det bara är två människor inblandade) gör ”rörelserna”.

Analsex En form av sex som alla av olika sexualiteter kan ha, trots att det mest är förknippat med bögar. Analsex behöver inte innebära penetration av analen, utan innefattar allt njutningsfullt man kan göra utanpå och inuti den. Det är fysiskt möjligt för både män och kvinnor att njuta av analsex, därmed inte sagt att alla njuter av det eller borde lära sig.

Andra könet se motsatta könet

Androgyn Någon som har egenskaper från både typiska kvinnor och typiska män. Om en man är androgyn är han lite feminin och om en kvinna är androgyn är hon lite maskulin. Ett mellanting. Aight?

Anime En viss stil av animerade filmer/serier, ursprungligen från Japan och besläktade med manga. Animefigurer har ofta meterlångt hår i alla regnbågens färger och ibland kan det vara svårt att avgöra vilket kön en karaktär har. Anime med gaytema är vanligt och kan kallas shonen ai, boys love, yaoi eller yuri.

Antikens Grekland Grekland under Antiken (c:a 700 – 30 f.Kr) var känt för mycket. Bl.a. för arkitekturen, filosoferna och matematikerna, men också för dess förhållande till sexualitet. Texter och keramik visar bl.a. gruppsex, tydliga erektioner och pederasti. Det sistnämnda kanske är det man mest förknippar ”de gamla grekerna” med. Kärleken mellan pojke och man ansågs vara den vackraste formen av kärlek och sex kunde vara en rituell del i att introducera pojken för vuxenlivet. Homosexuell kärlek mellan kvinnor i det antika Grekland finns det inte lika mycket information om, men den omtvistat lesbiska Sappho levde där.

Asexualitet /Asexuell Asexualitet är att inte ha en sexuell drift. De flesta asexuella kan fortfarande bli kära men ser inget speciellt nöje med sex. Många asexuella lider av samhällets krav på sexuella lustar och vissa av dem ingår sexuella relationer trots sitt icke-intresse. Vissa kan bli tillfälligt asexuella och det kan då ses som ett problem om man tidigare varit sexuellt aktiv. Man kan bli asexuell av stress/trauma/medicinbiverkningar, men de som kallar sig själva för asexuella har oftast känt sig asexuella så länge de kan minnas och ser nödvändigtvis inget problem med detta (förutom de fördomar de möter i samhället). Att leva som asexuell är inte alls samma sak som att leva i celibat.

Attraktion Se Sexuell attraktion. .

B

Bara Vänner Om man inte vill ha sex med sin vän så brukar man säga ”Vi är bara vänner”. Sen om man kan lita på det är en annan fråga. Om bara-vänskapen blir väldigt stark kallas den platonisk kärlek.

Bareback / Barebacking Att ha penetrativt analsex utan kondom. Vanligt ord inom bögporrbranschen.

B-film Förkortning för budgetfilm. Filmer där det märks hur låg budget (hur lite pengar) de haft, ofta genom fula kulisser, dålig bildkvalitet och urusla effekter. Detta är ett vanligt fenomen i independent-gayfilmer. Ofta vill budgetfilmer mer än de klarar av. De väljer att ha med ett lejon av papier-maché hellre än att inte ha något lejon alls. Vissa använder sig av låg budget för att det är kul och vissa har hög budget men försöker få det att framstå som låg budget för humoristisk effekt. Vissa gamla filmer har uppnått kultstatus för att de är så fåniga att de blir roliga (och ibland populära i gaykretsar – då kallas de för camp). En film kan vara B (använt som ett adjektiv) även om den har hög budget. Då handlar det ofta om att skådespelarna är urusla eller att manuset är crap. Såna filmer kallas vanligen bara för dåliga.

Beard /Skägg En heterosexuell partner som garderobsbögar/flator använder använder för att maskera sin homosexualitet och få omvärlden att tro att de är heterosexuella (detta funkar bäst om man lever i USA där de tycks tro att bisexualitet inte existerar). Kan också betyda ansiktshår.

Bicurious ”Binyfiken” på engelska, vilket menar att man är nyfiken på att testa på att ha sex med någon av samma kön utan att vara säker på att man är bisexuell. Bicuriouspersoner brukar identifera sig som heterosexuella men är villiga att utvidga sin målgrupp om de hittar rätt person. Jämför med Wannabi.

Binder [bajnder] Engelskt ord för ett plagg som FTMs använder för att dölja sina bröst. Man lindar brösten hårt med tygremsor och liksom binder fast dem. Detta kan vara mycket smärtsamt, men köper man en specialutformad version får man vara beredd att betala mycket.

Binärt könssystem Det könssystem (som hela det svenska samhället är uppbyggt på) som säger att det bara finns två kön punkt slut, trots att mycket visar på att kön – även biologiskt – är mycket mer komplicerat än så.

Biologiskt kön Se Kön.

Bi / Bin se Bisexuella

Bisexuell / Bisexualitet Om man dras sexuellt eller romantiskt till båda könen (enligt binärt könssystem) är man bisexuell. Dvs. om man tänder på/blir kär i både kvinnor och män. Vissa som tänder på alla kön kallar sig för pansexuella och där är alla människor inkluderade, oavsett biologiskt kön eller könsidentitet.

Bisexuellas flagga:

Björnar /Bears Björnar är homosexuella män (inkl. transsexuella FTMs) som låter sitt kroppshår (och ibland kroppsfett) växa i målet att bli som en stor ullig björn. Det har ingenting med sexuella känslor för djuret björn att göra, utan det är ett sätt att uttrycka sin skogshuggarmanlighet. Björnar tänder ofta på likasinnade, men det finns också björnbeundrare som kallas för admirers/chasers som inte nödvändigtvis ser ut som en björn på något sätt.

Björnflaggan:

Bottom Se Top/Bottom.

Boys Love (BL) är ett japanskt uttryck för saker med bögtema. Ett samlingsnamn för Yaoi, Shonen ai

Boytouching Ett ord inom slasherkretsar som innebär – medveten eller omedveten – fysisk kontakt mellan män. Det kan vara att hålla handen, en kram, axlar som snuddar vid varandra eller en hand på den andras lår. Väldigt trevligt om man har den läggningen.

Bromance En sammansättning av orden ”Bro[ther]” (metaforisk broder) och ”Romance” (romans). Ett tämligen nytt fenomen där två män (oavsett egentlig sexualitet, men oftast är det officiellt heterosexuella) har någon slags platonisk bästisrelation – för yttre världen kan detta tolkas som ett homosexuellt kärleksförhållande. Ordet har troligtvis uppstått som en homofobisk rädsla för att bli uppfattad som gay. Typ ”Vi suger bara av varandra för att vi är tighta som bröder – inte för att vi tänder på män! Det är bara en bromance!”

Bästis / Bästa kompis Den kompis/vän man tycker bäst om och umgås mest med. Vanligast har man den här formen av monogamt tvåsamhetsförhållande när man är yngre, innan man skaffar sig ”riktiga” partners.

Bög En homosexuell man.

Symbolen för homosexuell kärlek mellan män:

Butch En kvinna som är nöjd med sitt biologiska kön men som väljer att klä sig och/eller bete sig mer maskulint. Lesbiska kvinnor som kallas butchflator (eller truckerflator) har ofta kort hår, orakade ben och sminkar sig inte. Jag har noterat en intressant brist på umgänge mellan butchar och fjollor.

Byxmyndig Om man är byxmyndig får man ha sex. Förr var åldersgränsen högre för homosexuellt sex, men nu är det samma gräns för alla i Sverige: 15 år. .

C

Camp Så överdriven kitsch att det blir humor. Gäller både saker och beteende och används för att mäta epic fjollighet hos både kvinnor och män.

Canon Ett ord inom fan fiction-kulturen . Om ett par inom fan fiction är canon så betyder det att de är ett par i verkliga livet också. T.ex. så är paret Frodo och Sam (från ”Sagan om Ringen”) inte canon, för det står ingenstans i böckerna att de är ett outat kärlekspar. Författaren har inte heller uttalat sig om detta. Det existerar alltså bara i vissa människors akademiska tolkningar och fantasier.

Celibat Att välja att avstå helt från sex för resten av sitt liv. Ofta av religiösa anledningar, men även av politiska eller andra personliga anledningar. Jag kan tänka mig att många homosexuella gjort detta under tidernas historia för att slippa konfrontera frågor om när man ska gifta sig.

Ciskönad/ Cisperson / Cisgendered Person som är nöjd med det kön hen är uppfostrad till och har en könsidentitet som överensstämmer med sitt biologiska kön. Motsatsen till transperson.

Closet Case En misstänkt Garderobshomosexuell

D

Diskriminering Diskriminering är negativ och orättvis särbehandling av människor på grund av t.ex. kön, sexuell läggning, hudfärg eller religion.

Drag Queen Drag queens är inte samma sak som transvestiter och transor. Drag queens är män som klär upp sig och spelar en överdriven kvinnokaraktär – Oftast för att underhålla på klubbar och scener. Typiska scenframträdanden (drag shows) innehåller ofta stand-up-liknande komik, imitationer/parodier av kända kvinnor, och sångnummer (även om de oftast är mimade till bakgrundsmusik). Det finns många helt straighta drag queens [ingen källa på det, tyvärr], så ordet ”drag queen” är inte nödvändigtvis bundet till någon sexualitet. En försvenskad version av drag queen är drugga.

Drag King Drag Kings är kvinnor som klär upp sig och spelar en överdriven manskaraktär. Motsvarighet till Drag Queens. Samma sak här gäller – Drag kings kan vara cisgendered och straighta.

Dragshow / Drag show Framträdande där drag kings och drag queens framför sina imitationer, sånger och sketcher.

Drama Queen En dramatisk, karismatisk och krävande kvinna (ofta en potentiell gayikon) eller en bög av samma rang.

Drugga Se Drag queen.

Dyke Engelskt ord som motsvarar Flata.

Dykehag /Dyke dog Heterosexuella män som umgås med homosexuella kvinnor. En motsvarighet till Faghag.

E

Ecce Homo ”Skåda mannen/människan” på latin. En fotografisk utställning av Elisabeth Ohlson som visar Jesus och kristendom i olika homosituationer. Blev bombhotad och hatiskt omtalad, men ärkebiskop KG Hammar tyckte den var fin.

Erektion När en person blir upphetsad fylls ofta penisen/klitoris med blod och den blir större/hårdare. Det kallas för erektion. När män har det kallas det även för stånd.

Erotik / Erotiskt Något som anspelar på sex och väcker sexuella lustar (ibland utan avsikt).

F

Fairy Engelska för älva, men det syftar också på en fjollig, homosexuell man.

Fallossymbol Något objekt som kan liknas vid en penis med lite fantasi. Om någon kille suger på en isglass kan man komma och leka psykolog och påstå att han egentligen fantiserar om att suga kuk. Men det säger troligtvis mer om din sexualitet än hans :)

Fandom En grupp av människor som alla är fans av samma fenomen (artist, band, TV-serie, film, karaktär…). Kan även syfta på fenomenet i sig självt.

Fan Fiction Historier som använder sig av karaktärer som författaren inte själv hittat på. Fan fiction har uppstått genom fans behov att leva ut sina fantasier i text. Fantasierna kan handla om att man vill fortsätta på en bra bok efter att den har tagit slut (buhu) eller att man vill ändra på slutet eller andra delar av boken. Man kanske tycker att ens livs levande idol är så fascinerande – men alldeles för hemlighetsfull – att man vill hitta på en egen historia om dess liv, kärlekar och äventyr. Har blivit enormt stort genom internet där man kan få feed-back av andra fans, men fenomenet fanns redan långt innan det. När fan fiction har homotema brukar det kallas slash eller femmeslash.

Fanon En lek med ordet ”fan” och ”canon”. Innebär att något som det inte nödvändigtvis finns bevis på ändå ses som en sanning inom en fandom. T.ex. att Spock och Kirk (i Star Trek) är älskare.

Fan Service Uttryck för när fandomen ger fansen det de vill ha. Det är ofta att lägga in subtext att två personer kanske är intresserade av varandra. Används både om straight och gay. Andra sätt att fanserva är att låta en populär karaktär ta av sig lite kläder. Fan service i den japanska musikvärlden innebär ofta att pojkbandet på scenen är lite homoerotiska med varandra men fortsätter ändå påstå sig vara straighta. Teasers! Gränsen mellan fan service och queerbaiting är tunn.

Fag Engelskt ord som syftar på en homosexuell man, men om det sägs av en britt kan det även betyda cigarett. Fag med betydelsen bög är mest använd av amerikaner, men även britterna kan ha sin besläktade historia till ordet: se Fagging.

Fagging Nollningsritualer där yngre pojkar på brittiska internatskolor får agera slavar till de äldre (tills de själva är gamla nog att driva egna slavar). De yngre killarna kallas fags och det kan vara etymologiskt besläktat med det nutida ordet fag som betyder bög. I faggingritualer har det under tidens gång förekommit sexuellt utnyttjande, men så blir det när man har slutna samhällen och låter ungdomar skapa sina egna regler. Se även Hazing.

Faggot längre version av fag

Faghag / fag hag Det är lite tricky, för det finns flera betydelser för denna.
1. En excentrisk (fjollig) kvinna som är bästis med en bög.
2. Kvinna som hänger i gaykretsar och på bögklubbar.
3. Kvinna som tänder på att se två (eller flera) män tillsammans sexuellt.
4. Kvinna som tror hon kan omvända homosexuella och få dem att gå i säng med henne! (helt befängt!)
När jag använder ordet faghag kommer jag syfta på någon av de tre första beskrivningarna. Den fjärde är bara en idiotisk och homofobisk heterosexuell kvinna.

Fag Stag Heterosexuella män som umgås platoniskt med homosexuella män kan kallas för fag stags, men det är fortfarande ett ganska ovanligt begrepp.

Fas En kort period i livet. Man kan gå igenom en fas där man älskar hårdrock och sen kan man börja gilla jazz. Man kan ha faser i den sexuella identiteten, men de flesta homosexuella är trötta på att höra att deras kärlek och lustar bara är en fas – att det kommer att ”gå över” – och att de snart kommer att inse heterosexualitetens dragningskraft.

Feminin Se Kvinnlig/Feminin

Femme Betyder ”kvinna” på franska. En feminin lesbisk sterotyp som också kallas Lipstick Lesbian. I stort betyder femme alltså en kvinna som är kvinnlig… och lesbisk (OMG denna paradox!) Det känns som ordet är uppfunnet för att visa på att inte alla lesbiska är butchflator. Femme kan också vara en queer könsroll där man överdriver kvinnliga attribut för att ifrågasätta. Lite som en kvinnlig drugga.

Femmeslash / Femslash Fan ficion som handlar om två kända kvinnor/kvinnliga karaktärer som är kära eller kåta på varandra. När det handlar om män så heter det bara Slash.

Fetisch En fetisch är ett objekt som gör vissa människor upphetsade. Vanliga fetischer är klackskor, gummi och läder, men man kan även ha fetischer för udda saker som äpplen, skrynkliga papper, lukten av surströmming – ja, vad som helst! Ens fetischer ses ofta som ett måste för att man ska kunna leva ut sin sexualitet till fullo. Folk av alla kön och sexuella läggningar kan ha fetischer.

Fetischistisk transvestism Att tända på att klä sig i kläder som anses vara tabu eftersom de sägs exklusivt tillhöra det motsatta könet. Vissa manliga fetischistiska transvestiter tänder t.ex. på känslan eller/och utseendet av tight åtsittande nylonstrumpbyxor. Eftersom tabukänslan är en del av fetischen så är det svårare för kvinnor att leva ut FT. Byxor, slipsar och skjortor har blivit ”för” accepterat på kvinnor nuförtiden.

Fikus Ett annat ord för bög. Används ofta i nedlåtande ton av homohatare.

Fjolla / Fjollig En fjolla är en homosexuell man som beter sig mer feminint än normen tillåter. Att vara riktigt fjollig är att vara typ överdrivet ”tjejig”, dramatisk och prata på ett – tillsynes/höres – tillgjort sätt. För vissa börjar fjolligheten redan som barn och för andra är det en jargong mellan vänner eller för att signalera sin homosexualitet till omvärlden. Hollywood använder sig ofta av sterotypfjollan för att på ett billigt sätt framstå som roliga. Stereotypfjollan läspar, slänger med handlederna och himlar med ögonen.

Flata Ett annat ord för lesbisk.

Fluff Söt och romantisk historia inom fan fiction som oftast inte innehåller sex.

Frenemy Någon som både är vän och fiende på samma gång. Blir ofta homoerotiskt när två samkönade är frenemies.

Fruit / Fruitcake Bögar brukar ibland nedvärderande kallas fruits (frukter) eller fruitcakes (fruktkakor) på engelska.

FTM Förkortning för Female-to-male. Transsexuella som fötts med kvinnligt biologiskt kön men som av olika anledningar känner att de borde blivit födda i en manlig kropp istället. För att få en manligare kropp får många FTMs – efter diagnostisering – testosteroninjektioner och vissa vill även korrigera sin kropp ytterligare med kirurgiska ingrepp.

Fyrkant som trekant fast med fyra personer :P Vissa människor argumenterar att detta ska kallas orgie.

Förbjuden frukt Att vilja ha något/någon för att man inte kan få det eller även om man inte kan få det. Lockelsen i tabuer och andra hinder. Många kärlekshistorier handlar om förbjuden frukt – t.ex. Romeo & Julia som inte kan få varandra för att deras familjer bråkar. Annan förbjuden frukt kan vara kompisens partner, ens bästa vän, ett syskon, vem som helst av samma kön

Fördomar /Fördomsfull Att döma någon på förhand i huvudet eller i praktiken. När man har fördomar tar man inte hänsyn till fakta utan dömer efter egen dålig erfarenhet av liknande saker/situationer eller vad andra människor sagt om saken. Fördomar kan vara riktade mot en person, en sjukdom, en sexualitet, ett folkslag, ett visst utseende osv. Fördomar är till för att förenkla för oss och för att inte hjärnan ska behöva bearbeta all information hela tiden, men om man behandlar folk efter sina fördomar kan de bli sårade, kränkta och det kan räknas som diskriminering. Om man uttalar sig fördomsfullt och kränkande mot en minoritet så kan man bli dömd för hets mot folkgrupp. Oftast blir man av med de flesta av sina fördomar när man läser på inom ämnet.

Förhållande Hur man förhåller sig till andra människor. Ett annat ord för relation. Man kan ha ett hatförhållande och man kan ha ett kärleksförhållande, man kan ha dåliga familjeförhållanden och man kan ha kortvariga sexuella förhållanden. Om man bara säger ”vi har ett förhållande” så betyder det oftast ”vi är ihop

Förnekelse Något som nästan alla HBTQ-människor går igenom. En fas i livet där man förnekar möjligheten att man skulle vara gay/trans/ bi/whatever och tänker ”det går nog över om jag slutar tänka på det”.

Förvirrad Något som folk blir om man är androgyn eller könsöverskridare. Något som folk i Hollywoodfilmer blir eftersom de tror att de måste välja att tända på antingen män eller kvinnor.

Förälskelse / Förälskad Ett annat ord för att vara kär .

G

Gamla grekerna, De Se Antikens Grekland.

Garderob / i Garderoben Metaforisk möbel som en HBT-person befinner sig i innan hen kommer ut. Dvs. innan hen klargör för omgivningen att hen inte är heterosexuell/ciskönad. Den metaforiska garderoben är stället där HBT-personen gömmer sig själv och sina metaforiska skelett.

Garderobshomosexuell / Garderobsbög /Garderobsflata En homosexuell person som inte vågar/kan/får berätta om sin riktiga sexuella läggning av olika skäl. Ibland blir öppet homosexuella kändisar uppmanade att gå tillbaka in i garderoben av managers o. dyl. för att inte förstöra sin eller andras karriär.

Gay Engelskt ord för bög som ursprungligen betyder glad. Idag kan det användas om både homosexuella kvinnor och män, men det används främst om bögar. Det kan både vara ett substantiv och ett adjektiv. När man använder det som adjektiv betyder det att något är homoerotiskt eller utstrålar homosymbolik. T.ex. kan man säga ”Vilken gay cykel!” om en cykel som är regnbågsfärgad. Som prefix fungerar ”gay” som ett bevis på samhörighet med homosexualitet. T.ex. gayrörelse, gaybröllop, gaykyss, gayfilm…

Gay Bashing / Gay Basher Att misshandla någon för att hen är homosexuell. En gay basher är den som utför dådet. Gay bashing är ett slags hatbrott.

Gaydar [gejdar]
Som en inbyggd radar som vissa påstår sig ha. Den som har den speciella gaydar-egenskapen skall kunna avgöra vilka som är homo och vilka som är straighta utan att fråga. Det är som ett sjätte sinne.

Gayikon Att vara en gayikon är att vinna kärlek från en stor mängd homosexuella och vara en förebild. Man behöver inte vara homosexuell själv, men det hjälper ofta att ha goda anknytningar till HBTQ-världen.

Gayikoner för flator: Brukar ofta vara feministiska, starka tjejer. De kan både vara traditionellt Hollywoodsnygga (som Angelina Jolie) eller butchiga (som Katherine Moennig).
Gayikoner för bögar: Ofta dramatiska kvinnor med glitterklänningar och överflödiga levnadsvanor. Många gayikoner blir ikoner för att de är döda (som Marilyn Monroe) men vissa lever än idag (som Lady Gaga och Madonna). När det gäller bögars gayikoner känns det oftast som det är någon slags hatkärlek det handlar om och ibland kan kärleken till det campiga vara självironiskt.
Andra gayikoner är kända HBTQ-figurer som Boy George, Grace Jones och Andy Warhol.

Gender [djender] Gender är en del av engelskans motsvarighet till svenskans kön. Det finns ”sex” och ”gender”. Sex syftar på biologiskt kön medan Gender ibland syftar på könsidentitet.

Genderbender Någon som överskrider könsgränserna på något sätt. En man med läppstift och kjol eller en kvinna med rakat hår och slips. Det kan vara politiskt, feministiskt, queert, sexuellt eller bara för att ha kul.

Genderfuck Samma sak som Genderbender egentligen fast mer medvetet för att skapa uppståndelse och för att ifrågasätta könsroller. Genderfuck är ett verb – något man gör, men jag antar att man kan vara en Genderfucker.

Genderqueer Se Intergender

Genus betyder ”kön” eller ”sort/typ” på latin. Frågor om genus handlar om hur mycket skillnader mellan män och kvinnor har med biologi kontra sociala normer/uppfostran att göra. Antiintellektuella svenskar brukar ofta prata om genus-studerande som om de vore djävulens barn.

Gift / Gifta/ Giftermål se Äktenskap

GLBT Se LGBT

Glidmedel Något som minskar friktionen när man penetrerar någon/något. Nästan ett måste vid analsex. .

H

Hatbrott Om någon hotar/misshandlar/mördar en människa bara för att den tillhör en (annan) minoritet så begår hen ett hatbrott. Det finns speciella lagar runt detta med skärpt straffvärde men jag är inte så insatt. Homosexuella och transpersoner räknas som minoriteter skyddade av hatbrottslagen.

Hazing Amerikansk term för nollning – eller fagging – där nya idrottsmän, militärer, klubbmedlemmar eller elever utsätts för förnedring isyfte att ”härdas” eller ”förtjäna sin plats” i gruppen. Andra anledningar är att nykomlingarna ska skaffa en slags gemenskap i sitt gemensamma lidande. Ibland förekommer sexuella övergrepp utövade av män mot andra män, trots att ingen anser sig själv homo- eller bisexuell. Övergreppen är en del av ett maktspel och tyvärr ses det som mer accepterat att ha homosex på det viset än att bli kär i någon av samma kön.

HBT/HBTQ Står för Homo Bi Trans (syftar på homosexuella, bisexuella och transpersoner) och ibland där Q är inkluderat: Homo Bi Trans Queer. En förkortning som används i sammanhang där alla från dessa grupper syftas på. T.ex. en filmfestival som riktar sig till både Homosexuella, bisexuella, transpersoner och även queera kan kallas för en HBTQ-filmfestival. Det snackas om HBTQ-personer när man av praktiska skäl inte kan nämna alla grupper specifikt varje gång.

Hen /Hens /Henom Ett bra pronomen att använda för interkönade personer, intergenders eller om man inte vet vilket kön någon är/vill kallas. Används istället för hon/hennes/henne eller han/hans/honom.

Heterosexuell Hetero betyder ”olika”. Människor som endast dras sexuellt till folk av det motsatta könet (till människor som är ”olika” dem själva, alltså) är heterosexuella. Ett par bestående av en kille och en tjej är ett heterosexuellt par, men bara för det behöver ingen av dem ses som heterosexuella. Den enda kan vara bisexuell eller queer och den andra kan lika gärna vara en homosexuell i förnekelse. Den ena kan också vara transsexuell och se sig själv som samma kön som den andra.
Heterosexuella behöver inte vara heteronormativa.

Heteronorm / Heteronormativitet Heteronormen är den norm i samhället som antar att alla är heterosexuella tills motsatsen bevisats. En heteronormativ person frågar inte en kvinna om hon har en partner, utan frågar om hon har en pojkvän och om svaret är ”nej” antar hen att kvinnan är singel. Att fråga kvinnan om hon har en flickvän är inte relevant, enligt den normative, eftersom homosexuella är i minoritet. Enligt heteronormen är det sexuella minoriteters uppgift att hojta till själva om de vill göra sig sedda – men så fort de hojtar så säger den heteronormativa människan ”Jag har ingenting emot homosexuella, men måste de skylta med det så?”. Ett heteronormativt tankesätt är ”Varför ska vi som är i majoritet anpassa oss till dem?” Ett annat heteronormativt tankesätt är att alla förhållanden behöver en manlig och en kvinnlig roll. Frågor som ”Vem är kvinnan och vem är mannen i ert förhållande då?”, riktade till homosexuella par är typiska exempel. Andra exempel är adoptionsfrågan där heteronormativa tycker att det är viktigt att alla föräldrar har en manlig pappa och en kvinnlig mamma så att de lär sig om (det heteronormativa) samhället där kvinnor och män får stå som motsatser förenade i en harmoni. Konstigt nog förespråkar aldrig de här människorna förhållanden mellan äldre och yngre, olika kulturer, hudfärger, religioner eller klasskillnader trots att de också nog skulle kunna komplettera varandra med samma logik.

HIV Sexuellt överförbart virus som smittar via könsvätskor och blod. Det finns inget botemedel ännu (2008) men bromsmediciner gör att man kan leva många år innan den dödliga sjukdomen AIDS bryter ut. Förut förknippades AIDS och HIV främst med homosexuella män och kallades bögsjukan, men nu vet vi att folk av alla kön och läggningar kan bli smittade.

Hollywood Ett filmbolag från USA som gärna undviker att visa homosexuella kärlekshistorier och vars könsroller oftast känns som bröd som torkat, blivit skorpor och sen legat så länge att det börjat mjukna igen. De får i mina ögon vara synonyma med heteronormen.

Homo Förkortning av homosexuell.

HomO Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Om man blir av med jobbet på grund av att man är gay så man anmäla det till HomO.

Homoerotik / Homoerotisk När man tycker sig ana sexuell spänning mellan två samkönade personer är det homoerotiskt. Deras blickar, kroppspråk eller ordval kan avslöja en dold sexuell attraktion. Ibland kan val av musik förstärka en homoerotisk situation i en film och ibland räcker det med iaktagarens fantasi och associationer för att göra en menat oskyldig situation erotisk. Homoerotisk kan också syfta på erotik mellan folk av samma kön. Dvs. konst och litteratur som beskriver sexuella situationer mellan samkönade. Det är bara situationer människor emellan som kan vara homoerotiska – inte saker (förutom diverse medier som kan innehålla homoerotiska situationer). En ensam människa kan heller aldrig vara homoerotisk – möjligen homosexuell.

Homofil Gammalt ord för homosexuell.

Homofob/ Homofobi /Homofobisk Att vara sjukligt rädd för homosexuella eller att känna avsmak för dem p.g.a. fördomar.

Homohatare/Anti-gay En person som inte är äcklad/rädd för homosexuella men hatar dem ändå av ideologiska skäl.

Homosexuell / Homosexualitet Homo- (i sammansättningar) betyder ”lika”, sex betyder ”kön” och homosexualitet betyder att man endast dras sexuellt till folk av sitt eget kön (intedet motsatta könet, alltså). Jag tror du vet det om du är här :P .

I

Ihop / att vara Ihop/tillsammans / att höra ihop Att vara ihop med någon innebär att man öppet eller i tyst enighet med en annan människa bestämt sig för att ha ett kärleksförhållande tillsammans. Vilka regler som gäller för detta förhållande är upp till var och en och benämningen har ingen juridisk mening.

Incest Incest är sex mellan familjemedlemmar. Mellan förälder och barn eller mellan syskon. Kärlek mellan biologiska bröder verkar vara ett inte så ovanligt slash- och yaoi-tema.

Independentfilmer Filmer som inte är gjorda för mainstreampubliken av stora filmbolag som Hollywood, utan oftast självfinansierade eller betalda genom stipendier/sponsring m.m. Här kan man oftast hitta de mest fascinerande och romantiska gayhistorierna, men det är också stor risk för att stöta på en B-film. Independent betyder självständig på engelsk.

Intergender /Interkönad Att se det som att man är antingen både man och kvinna, varken man eller kvinna eller helt bortom allt vad kön heter. 

Intersexualism / Intersexuell /Intersexed Att vara född med oklart biologiskt kön. Ibland föds barn med t.ex. både vagina och testiklar eller så överensstämmer inte könskromosomerna med hur kroppen i övrigt ser ut. Föräldrar till Intersexuella tvingas ibland att välja vilket kön barnet ska göras om till för att barnet ska passa in i det binära könssystemet. .

J

Juridiskt kön Den bokstav som står i ditt pass eller dina ID-papper som bestämmer vilket kön du ska behandlas som. Antingen är man M/M (male/man) eller F/K (female/kvinna). .

K

Kathoey /Katoey Mer känt som Ladyboy i västvärlden och en vanligt könsuttryck i Thailand. Kathoeys kan vara allt från feminina män till MTF-transpersoner. I stort är det Thailändska samhället – när det kommer till transpersoner – mycket mer accepterande än västvärlden och enligt Wikipedia brukar det finnas en eller flera Kathoeys i varje by. Kathoeys brukar jobba inom traditionellt kvinnliga yrken, så även de har en könsroll att förhålla sig till.

Kitsch / Kitschig Ses vanligtvis som beskrivning av smaklösa saker (oftast prydnadssaker och kläder) och själva smaken i sig: att gilla smaklösa saker. Exempel kan vara Jesusstatyer i form av neonrosa stearinljus, trädgårdstomtar, meterhöga plastflamingos, tavlor som föreställer gråtande clowner eller glittriga bokmärken från 50-talet med överdrivet glada bäbisar.

KK Förkortning för knullkompis. Två personer kan vara KK med varandra och man kan även säga att man har en KK. En knullkompis är en person man har kontinuerligt sex med utan att vara ihop.

Knulla Att ha sex där könsorganen kommer i kontakt med varandra eller anus.Vissa påstår att det krävs en penis för att kunna knulla – att använda munnen eller händer räknas inte – och att det därmed bara är heterosexuella par och bögpar som kan utföra denna aktivitet. Vissa tycker att det går utmärkt att knulla någon med fingrar, tungan eller strap-ons också.

Komma ut (ur garderoben) Att berätta för folk att man är homosexuell / bisexuell / transexuell eller vad man nu är. Syftar främst på att komma ut som homosexuell men har på senare år fått betydelsen att berätta om en hemlighet i stort. Typ ”Jag kommer ut som alkoholist!”

Kompis En inte nödvändigt lika ”seriös” bekantskap som vän. Någon trevlig person man umgås med bara.

Kompiskär Vanligt fenomen i gamla ungdomstidningar där en insändare handlar om en person som är kär i sin bästa kompis som råkar vara av samma kön. Svaret från tidningen är ofta att det troligtvis bara är kompiskärlek och att det nog kommer gå över. Jag vet inte om det fortfarande står liknande saker, men vissa personer har vittnat om att det faktiskt finns något som heter kompiskär och att det innebär att man är kär i sin kompis men att man inte vill kyssa den eller ha sex med den.

Kondom Ett tunt gummiskydd som ska sitta på kuken eller sexleksaken vid sex för att skydda mot könssjukdomar (eller i heterofall även oönskad graviditet).

Kromosomer Det finns många olika kombinationer av kromosomer men de människan har är X och Y-kromosomer. Män brukar ha XY-kombinationen och kvinnor brukar ha XX-kromosomer. Det finns även män som har XX-kromosomer och så finns det XXY och XXX och XXXX och allt möjligt. När man går in på kromosomer blir könsgränserna väldigt grumlade.

Kvinna Syftar oftast på det biologiska könet kvinna. Se kön.
Är du född som biologisk kvinna så är du född med endast kvinnliga könsorgan (vagina, klitoris, livmoder, äggstockar etc.) och inga manliga (testiklar, prostata etc.). Biologiska kvinnor har även könskromosomerna XX.

Hur en kvinna kan se ut i övrigt varierar, men om vi ska vara generella så kan biologiska kvinnor, till skillnad från män, föda barn (jag vet, inget av det jag säger gäller alla). De har i regel bredare höfter än män, ett annorlunda vinklat bäcken, en annan fettfördelning, lever i snitt fem år längre, har oftast mindre kroppsbehåring och utvecklar större bröst. Men dessa saker är beroende av balansen mellan östrogen och testosteron och kromosomer. Biologiska kvinnor producerar mer östrogen än testosteron.

Den här symbolen står för kvinnor/kvinnligt:

Kvinnlig /feminin Att ha egenskaper som vanligtvis förknippas med kvinnor. Man kan både ha ett feminint utseende (långa ögonfransar, runt ansikte…) eller bete sig feminint (röra sig mjukt, ha en ljus röst etc.). Alla människor, oavsett kön, kan ha feminina/kvinnliga egenskaper och drag. Oftast används dessa ord som om de har samma betydelse men jag tycker att det är en viss nyansskillnad på vad man kallar feminint och vad man kallar kvinnligt.

Kyss Att låta sin mun nudda en annan människas mun och på något sätt – med eller utan hjälp av tungor – utbyta lite saliv. Människor gillar ofta den här aktiviteten och den sägs förbättra immunförsvaret.

Kåt När man vill ha sex är man kåt. Man kan vara kåt i huvudet utan att vara kåt i kroppen och vice versa.

Kär / Att vara kär i någon En speciell känsla som brukar beskrivas som fjärilar i magen. När man är kär i någon känner man ofta behovet att vara nära en person, kolla på en person, prata med en person och få samma känslor tillbaka från personen. Ofta vill man röra personen på ett sätt som man vanligtvis inte rör sina vänner. Man vill ofta kyssa personen och vissa vill älska med dem. Bara för att man är kär i någon behöver man inte älska personen. Man behöver inte heller känna personen bra. Och man behöver inte nödvändigtvis vara kåt på personen heller. Folk som är polyamourösa kan vara kära i flera människor samtidigt.

Kärnfamilj En kärnfamilj innehåller en kvinnlig mamma, en manlig pappa och ett lagom antal glada barn som mamman och pappan fått gemensamt. Gärna ska alla tillhöra samma etniska grupp och bo i ett och samma hus. Vissa grupper i samhället tycker att kärnfamiljen är den bästa sorts familjen och att den måste bevaras. Homosexuella inkluderas aldrig i kärnfamiljen.

Kärlek Starka och positiva känslor man känner för någon som betyder mycket för en; någon man bryr sig om och vill umgås med. Kärlek kan vara platonisk eller sexuell.

Kärleksrelation/kärleksförhållande En mycket hängiven och kärleksfull relation. Vanligtvis är det samma sak som att vara ihop.

Kön Kön är komplicerat och alla menar inte alltid samma sak när de snackar om kön. Vanligast är att kön syftar på det biologiska könet. Det biologiska könet är det kön man kroppsligen är född med. Här räknas man som antingen man, kvinna eller ibland intersexuell.
Det biologiska könet kan ställa till besvär när man definierar sin sexualitet. Det kan t.ex. vara svårt att få folk att ta en seriöst om man som biologisk man har en kvinnlig könsidentitet och ser sig som lesbisk.

Könsbyte Ett ord som många transsexuella inte uppskattar för att det är missvisande och ger någon uppfattning av att man frivilligt byter kön från ena till andra sådär bara. Det handlar inte om ett lätt byte från det ena till det andra och inte heller att byta kön personer emellan (”om jag får din kuk så får du mina bröst”) utan snarare en lång och jobbig process som kan ta årtal. Ordet att föredra är könskorrigering.

Könsidentitet Könsidentiteten är personers egen uppfattning om vilket kön de tycker sig tillhöra. Vissa väljer mellan två kön (man och kvinna) och vissa definierar sina egna. Många funderar inte ens över såna här saker utan lever lyckliga med det kön som tilldelats vid födseln (de kallas för ciskönade). Man kan växla mellan könsidentiteter, men man kan inte växla mellan biologiska kön. Sin egen könsidentitet kan man antingen basera på befintliga könsroller eller på sin egen uppfattning om vad kön betyder för en.

Könskorrigering / Könskorrigerande behandling Transsexuella som gått en utredning och fått diagnosen transsexuell (och även intersexuella) kan ansöka om att få göra en könskorrigering. Könskorrigering innefattar både medicinsk hjälp med könshormoner (östrogen och testosteron) kan innefatta även kirurgiska ingrepp som borttagande av testiklar, skapandet av en vagina (hos en MTF), skapandet av en penis och borttagning av bröstvävnad (hos en FTM).

Könsneutral Något som inte påverkas av kön. Vi har en könsneutral äktenskapslag i Sverige – vilket betyder att alla människor oavsett kön ska få gifta sig med en annan människa. Hen är ett könsneutralt pronomen.

Könsneutrala äktenskapslagen kom 1 maj 2009. Se Samkönat äktenskap och Registrerat partnerskap.

Könsorgan De organ i och utanpå kroppen som kan användas i fortplantande syfte och vars funktioner skiljer biologiska män ifrån biologiska kvinnor. För er som är vetgiriga har ni här bilder på de kvinnliga könsorganen och de manliga könsorganen.

Könspreferens De(t) kön(en) man föredrar att ha sex/kärleksförhållande med.

Könsroller Könsroller är olika roller i livet som man kan bli tilldelad eller väljer att spela. Könsroller är bundna till kön, men det kan finnas flera olika roller inom olika kön. T.ex. så är könsrollen Flicka inte samma som könsrollen Kvinna. En flicka kan förväntas vara liten, söt, skör och oansvarig medan könsrollen kvinna är omhändertagande och mogen. Olika könroller har olika status. Könsrollen Pappan ger ett annat intryck än Casanovan. Könsroller ställer krav på ett visst agerande och det är inte alltid man vågar gå emot vad som förväntas av en. I stort ger könsroller helt andra uppgifter till kvinnor än män och detta förväntas vara något naturligt, trots att det är ganska tydligt att det är något vi lär oss sen vi var barn. Flickor ges plaststrykjärn och minibarnvagnar och pojkar ges vapen och byggsatser. Könsroller är olika i olika kulturer och kan ändras genom tiderna. Den svenska kvinnans könsroll idag är inte den samma som på 1800-talet och den kristna kvinnans könsroll är inte heller densamma som t.ex. den muslimska kvinnans könsroll.

Könsuttryck En kombination av könsidentitet och könsroll som en person visar utåt. Könsuttryck kan inkludera kläder, kroppsspråk, frisyr, sätt att prata, bete sig m.m.

Könsöverskridare Någon som överskrider könsgränser. Någon som står med ena foten i manligt och andra foten i kvinnligt.
se Transpersoner, Genderbenders eller Intergender.

L

Ladyboy se Kathoey

Lambda (λ) En bokstav ur det grekiska alfabetet som började användas på 70-talet som symbol för homosexuellas frigörelse.

Lesbisk / Lebb En homosexuell kvinna.

Symbolen för homosexuell kärlek mellan kvinnor:

Lesbos En ö vars invånare kallas lesbians (det engelska ordet för lesbiska). Sappho föddes där, och det är därför ordet lesbisk kom att betyda homosexuell kvinna.

Ligga (med) Synonym till knulla.

LGBT / LGBTQ Lesbian Gay Bisexual Transgender står det för på engelska. Ibland innehåller det bokstaven Q också för Queer. Används som motsvarighet till svenskans HBTQ.

Likkönad Ett annat sätt att skriva samkönad. Motsatsen till olikkönad.

Lipstick Lesbian se Femme.

L-Ordet / The L-Word När man inte vågar säga lesbisk kan man kalla det L-ordet :P

Love that dare not speak its name, a/the Fritt översatt: Kärleken som inte vågar säga sitt namn. Uttryck myntat av Lord Alfred Douglas – Oscar Wildes älskare – i en dikt och det syftar på den homosexuella kärleken eftersom det var olagligt på den tiden (1800-talets England).

Lust / Känna lust En stark vilja, ofta sexuell. Man kan också lusta efter en glass fastän man bara vill ha den oralt.

Läderbög Läderbögar är homosexuella män har en livsstil som centrerar runt läderkläder. Vissa gillar motorcyklar, vissa gillar BDSM, för vissa är lädret i sig en fetisch och för andra är det bara gemenskapen med andra läderklädda machobögar som tilltalar.

Läderbögarnas Pride-flagga:

Läggning Syftar ofta på sexuell läggning, men kan även syfta på att man bara är skapad för att göra/tycka om vissa saker. .

M

Macho Ett ord för att beskriva en överdrivet maskulin man. Macho ses oftast som en roll man spelar för att få respekt eller för att man är osäker i sig själv.

Mainstream Något som tilltalar den stora massan/majoriteten/normen. Oftast är fördomarna att filmer med HBTQ-tema inte är av intresse för mainstreampubliken.

Male bonding När heterosexuella män umgås med varandra på ett typiskt grabbigt sätt (kollar på fotboll, dricker öl, snackar om ”brudar”) för att skapa platoniska vänskapsförhållanden. Även om det i stort kan ses som macho och känslokallt kan det ibland förekomma vissa kärleksuttryck i form av kramar. Male bonding kan i vissa fall ses som homoerotiskt, men en viktig beståndsdel i umgängesformen är att de involverade åtminstone får inbilla sig själva att kompisarna är heterosexuella och att deras relation inte utgör någon fara för den heterosexuella identiteten.

Man Syftar oftast på det biologiska könet man. Se kön.

Är du född som biologisk man har du endast manliga könsorgan (penis, testiklar, prostata etc. ) och inga kvinnliga könsorgan. Män har könskromosomerna XY.
Hur en man kan se ut i övrigt varierar, men om vi ska vara generella så kan män, till skillnad från kvinnor, producera spermier. De är i regel längre än kvinnor, har bredare axlar, och lättare för att bygga upp muskler. De har utöver det i regel smalare höfter än kvinnor, ett annorlunda vinklat bäcken, en annan fettfördelning, och oftast rikligare med kroppsbehåring. Men dessa saker är beroende av könshormonbalansen och kromosomer.

Den här symbolen står för män/manligt:

Manlig / Maskulin Att ha egenskaper som vanligtvis förknippas med män. Man kan både ha ett maskulint utseende (kantiga käkben, muskulös kropp) och/eller bete sig maskulint (ta stora kliv, prata med mörk röst etc. ). Alla människor, oavsett kön, kan ha manliga/maskulina egenskaper och drag. Oftast används dessa ord som om de har samma betydelse men jag tycker att det är en viss nyansskillnad på vad man kallar maskulint och vad man kallar manligt. Se genus.

Metrosexuell En heterosexuell storstadsman (Metro=storstad) vars könsidentitet är man, men som tar väl hand om sitt utseende, även om det får honom att framstå som fjollig. Den metrosexuelle mannen använder hårstylingsprodukter, sminkar sig på ett neutralt sätt och använder lyxiga hudkrämer. Han möter motstånd från heteronormativa män som tycker att män ska vara män (underförstått: primitiva) och ibland även från heterosexuella kvinnor som säger ”jag skulle inte vilja ha en man som spenderar mer tid framför spegeln än jag”.

Monogam/Monogami Att hålla sig till ett kärleksförhållande i taget. Mono- betyder en/ensam. Motsatsen till polygam/i.

Motsatta könet, Det Världen är väldigt fixerad av att dela upp mänskligheten i två – och endast två – kön. Dessa är man och kvinna och sägs fördomsfullt vara motsatser till varandra. Sedan födseln förväntas du tända på det motsatta könet, så om du är en kvinna så förväntas du hitta din motsats – en man. Och vice versa. Om du inte faller för det motsatta könet så sägs det att du tänder på folk av samma kön trots att din partner kan vara hur olik dig som helst på andra punkter. Se även Binärt könssystem.

M-Preg Från engelskans Male Pregnancy (manlig graviditet). När män är gravida. Var förut något som bara hände i fiktion men efter transmannen Thomas Beatie födde barn 2008 så är det även en verklig företeelse.

MSM (Män som har Sex med Män) Till den här gruppen räknas alla män som har sex med män, oavsett sexuell identitet. Hit hör – förutom homo- och bisexuella – bl.a. gayporrskådisar, manliga sexarbetare som säljer sig till män, män som har homosexuellt sex när de sitter i fängelse men inte utanför, gifta män som identifierar sig som heterosexuella men är otrogna med män, har trekanter/orgier som involverar män, samt ”tonårsgrejen” att runka av varandra – tjänster och gentjänster. Samlingsnamnet uppfanns vid arbetet med HIV, eftersom det var viktigt att inkludera även de som inte såg sig själva som homo- eller bisexuella i testerna och kartläggningen av smittospridning.

MTF Förkortning för Male-to-Female. Transsexuella som fötts med manligt biologiskt kön men som av olika anledningar känner att de borde blivit födda i en kvinnlig kropp istället. För att få en kvinnligare kropp får många MTFs – efter diagnostisering – ta östrogen och vissa vill även korrigera sin kropp ytterligare med kirurgiska ingrepp, t.ex. förstora brösten.

Mångfald Ett positivt laddat ord som beskriver ett samhälle med många olika sorts människor. Det handlar om kön, personligheter, hudfärg, religion, utseende, kunskaper och färdigheter… De som förespråkar mångfald tycker att alla har en plats och uppgift på jorden och att en värld där alla är normala innebär att vissa viktiga saker aldrig blir gjorda. Alla har något unikt och alla kan använda sin unika sida för att bidra till en bättre värld.

Män Se Man.

 

N

Naturligt Att något existerar i naturen och inte är skapat eller beroende av människan. Vissa säger att homosexualitet inte är naturligt – och de har ju de till stor del rätt i eftersom det är vi människor som kommit på ordet och vad det innebär – men kollar man sig omkring så är det inte ovanligt med hanar som penetrerar hanar, honor som tillfredsställer andra honor, djur som onanerar åt varandra eller lever i stora ”queera” familjer där rollerna är ”ombytta”. Att människan inte beter sig naturligt är väl uppenbart (TV-apparater, toaletter, konstiga matvanor etc.), men ändå får ”naturlig” i många fall stå för det som är eftertraktansvärt, gott och friskt. Samtidigt har vi andra sidan av mynten där djurens beteende får stå för det instinktiva och vilda som anses vara mindre värdigt. Låt oss skrota ordet ”naturligt”!

No homo ett homofobiskt uttryck som kommit på senare år. Sägs av folk som kommer på att det de just sagt kan tolkas som att de skulle vara homosexuell, t.ex. gett en komplimang till en likkönad. Ett exempel: ”Vad fin du är i håret….NO HOMO!”. Man skulle kunna säga att ”no homo” är förkortat från ”I am no homo” [jag är inte ett homo]

Norm En oskriven regel som folk är rädda för att bryta. Normen brukar symbolisera ett önskvärt beteende och de som går utanför normen brukar ses som krångliga eller t.o.m. sjuka/äckliga. Exempel är heteronormen och tvåsamhetsnormen.

Normal Ett laddat ord som kan betyda både ”att agera efter önskvärt beteende”, ”inte sticka ut”, ”neutral” , ”vanlig”, ”som genomsnittet” eller ”som majoriteten”. Oftast ses motsatsen onormal som något icke önskvärt fastän vi människor knappast kan förutsätta att det vanligt förekommande skulle vara bättre än det ovanliga. .

O

Okoge Japanskt ord för faghag.

Olikkönade Jag vet inte om det här ordet finns, men det måste ju finnas en motsats till samkönade.

Onani /Onanera Att tillfredsställa sig själv sexuellt med händer eller redskap.

One Night Stand En person man träffar för att ha ett enstaka sexuellt möte med men som man sedan troligtvis aldrig träffar igen.

Onormal Motsatsen till normal. Oftast ses detta som något dåligt utan orsak.

Onaturlig Onaturligt betyder att något går mot naturlagarna. Ofta får homosexuella höra att deras kärlek är onaturlig, trots att homosexualitet faktiskt är förekommande bland andra djurarter än människan (och därmed inte kan vara onaturligt).

Omoralisk När någon tycker att en annan person saknar moral för att den andra personen har en annan moral.

Oral /Oralt Saker som har med munnen att göra.

Orgie När fler än fyra människor har sex med och inför varandra. När man snackar om orgier brukar man syfta på att det nästan kryllar av nakna människor på golvet.

Oskuld När man inte har haft sex räknas man som oskuld. Vissa räknar att man är oskuld fram till den dagen då man haft penetrativt sex. Vissa homosexuella som förlorat oskulden i ett heterosexuellt förhållande räknar den första gången då de hade homosexuellt sex som att de blev av med en andra oskuld. Ordet oskuld härstammar från den tiden i kristen kultur då kvinnor inte fick ha sex förrän de gifte sig. Man föddes som oskuld men den dagen man hade sex blev man fylld med skuld. Oskuld är ett väldigt problematiskt ord då det exkluderar många icke-normativa sexuella upplevelser skapar en ohälsosam besatthet runt just ”första gången”.

Outa / Outing /Outad Att försöka få / tvinga någon att komma ut. När misstankar finns om att någon kändis är bög/lesbisk så försöker ofta kvällstidningarna, skvallerpress och privatpersoner på internet outa den här människan genom att luska i dess privatliv och ställa jobbiga frågor. Man kan även outa sig själv. När man har kommit ut eller någon annan har avslöjat ens hemlighet är man outad. Man är ute ur garderoben – förhoppningsvis för gott! .

P

Pairings Ordet pairing är vanligt inom slash fan fiction och det betyder typ ett par som man vill ska bilda en lycklig tvåsamhet. En pairing kan skrivas ut på flera sätt. Antingen med ett slash-tecken (Harry/Draco) eller med ett ”x” (XenaxGabrielle) eller så sätter man ihop namnen till ett namn (ett klassiskt exempel är Brangelina, bestående av Brad Pitt och Angelina Jolie).

Pansexuell Att kunna tända på människor oavsett kön eller könsidentitet. Som bisexuell fast man tänker bortom det binära könssystemet.

Pansy Engelskt ord för blomman Pensé och används även (nedsättande) om bögar.

Palare/polari Språk influerat av italienska och franska som bögarna använde sig av på 60-talet mest. Exempel av det kan höras i filmen ”Velvet Goldmine”, i Morrissey’s låt ”Picadilly Palare” eller läsas på den här sidan:

Partner Ett könsneutralt ord för pojkvän, flickvän, fru, man, maka och make.

Partnerskap Se Registrerat Partnerskap

Passera som man/kvinna Att som transperson spela det motsatta könets könsroll så väl att man får folk att tro att man är ett annat biologiskt kön än man egentligen är.

Passera som straight Att vara homo- eller bisexuell och försöka få folk att tro att man är straight genom att bete sig som en straight förväntas göra. Se även Straight-acting.

Passiv Se Aktiv och Passiv

Pederasti Pederasti är pojkkärlek, och det syftar det på fullvuxna män som älskar unga pojkar, mellan 13 och 20 ungefär. Det var vanligt och lagligt med pederasti under Antikens Grekland och där skedde det mellan vuxna män och yngre pojkar utanför familjen. Det var en slags sexuell ritual som skulle föra in den yngre i vuxenlivet, men det kunde även vara ett platoniskt mentorskap där den äldre var den vise som skulle lära den yngre. Idag har de flesta länder en högre åldersgräns för när man får ha sex. I Sverige idag blir man byxmyndig när man fyller 15 år, men åsikten finns att för stora ålderskillnader är omoraliskt, speciellt när en av personerna är under 18. Jämför med Pedofili och Yaoi.

Pedofili Att tända sexuellt på prepubertala barn (under 13). Pedofiler kan ha speciella könspreferenser när de kommer till barn (vissa tänder på pojkar, andra på flickor), men långt ifrån alla pedofiler går så långt att det blir en sexuell handling (vilket är olagligt och straffbart för att skydda barnen) – de flesta kan kontrollera sig själva och förstår barnens bästa men kan ändå inte hjälpa sina fantasier och lustar. Men face it: man kan inte förbjuda tankar och känslor – bara handlingar (att kolla på barnporr är en olaglig handling) – och tur är väl det. Vem har inte tänkt olagliga tankar ibland?

Penetrera / Penetrativt sex / Penetrerande / Penetration Att genomtränga. I sex syftar detta på att genomtränga olika kroppsöppningar med fingrar, tungor, könsorgan, sexleksaker eller andra objekt för att skapa sexuell njutning.

Pervers Om man kallas pervers anses man vara snuskig, sjuk och avvikande på ett negativt sätt. Vissa anser att sex mellan två personer av samma kön är perverst. Vissa kallar sig själv perversa med stolthet och ser inget fel med att ha annorlunda sexuella preferenser. Ibland använder man skämtsamt ordet pervers om folk som har sexuella tankar över huvud taget.

Pink pound Se Rosa pengar.

PK står för Politiskt Korrekt. Om man är PK betyder det att man har de åsikter som socialt accepterade. Folk som kämpar för jämställdhet mellan könen och för HBTQ-rättigheter får ofta höra att de är en PK, fast det sägs i nedlåtande ton, som att de gjorde det för att vara coola. Det är faktiskt vissa människor som gör saker bara för att vara PK (och därmed coola/socialt acceptabla) och så länge PK betyder att man tycker att folk ska bli behandlade med respekt och ha lika rättigheter så är det väl bara bra.

PK-maffian Queera, feminister, homosexuella, antirasister och andra som kämpar för minoriteter anses tillhöra någon PK-maffia som går omkring och får massa sociala pluspoäng för att de inte är normisar. Detta gör att heterosexuella, vita män känner sig utanför. Haha.

Platonisk kärlek En stark vänskap eller kärlek utan sexuell attraktion. Ursprungligen härstammar ordet från Platon och den platoniska kärleken innebar inte nödvändigtvis brist på attraktion, utan mer ett avståndstagande från sex för att uppnå högre njutningar än kroppsliga sådana. Jämför med Celibat.

Pojkflicka Pojkflickor kallar man barn av kvinnligt kön som gillar att göra ” killsaker” och kanske ha kort hår och byxor istället för prinsesskjol. Pojkflickor har mycket högre status i vårt samhälle än de biologiska pojkar som gillar att göra ”tjejsaker”. Troligtvis är det så för att typiskt manliga intressen ses som viktigare i vårt samhälle än typiskt kvinnliga intressen. Se även Tomboy.

Poly / Polygami / Polyamouri Att kunna bli kär i flera människor samtidigt och att välja att leva i flera olika kärleksrelationer samtidigt eller i en kärleksrelation som involverar fler än två personer. Poly betyder flera. Folk som är poly ställer sig ofta frågande till tvåsamhetsnormen.

Porr Bilder, filmer och texter som beskriver sexuella situationer på ett sätt som är menat att upphetsa. Slash fan fiction är en form av porrnoveller och Yaoi är grafiska porrnoveller eller animerade porrfilmer.

Pride /Pridefestivalen Pride betyder stolthet på engelska. Även en HBTQ-festival som går i många länder världen över till minne av Stonewallupproret. I Sverige går den alltid i början av augusti. En temavecka om HBTQ med föreläsningar, organiserade aktiviteter, information, artister, utdelning av kondomer och regnbågsflaggor. Allt avslutas i en färgsprudlande parad med massor av människor från HBT-världen, faghags, övriga queera, familjemedlemmar till HBTQ-folk och beundrare och accepterande straighta. Och självklart företag som vill ha rosa pengar. Alla är välkomna och idén är att visa att ”vi finns och vi är många!”. I vissa länder utsätter sig de som går i Prideparaden för livsfara p.g.a. homofobin och de stränga lagarna i landet.

Prostitution / Prostituerad Prostitution är att sälja en kropp för sexuella ändamål. En prostituerad är en person som säljer sin egen kropp och andra sexuella tjänster.

P-rulle Annat ord för porrfilmer, som vi inte recenserar på den här sidan.

Puss Att snabbt låta sin mun nudda vid en annan människas kropp så att det blir ett litet smackljud.

Påsatt Se Sätta på/bli påsatt .

Q

Queen Kan syfta på bögar, drag queens och drama queens. Även ett band med queera Freddie Mercury.

Queer ”Queer” betyder udda, konstig på engelska. Queera är de som inte kan räkna sig till homo, bi eller straighta. Alla som trotsar könsnormerna och därmed normerna för hur sex kan se ut. I engelskan kan det användas som ett glåpord, men mest är det något positivt (åtminste från de som använder det = de som är queera själva). .

Queer baiting/queerbaiting/queer-baiting Ibland är TV-serieskapare (och även de som gör serietidningar) medvetna om att de har en stor s.k. ”gay following” (gay publik) och låter därför lagom homoerotiska saker hända mellan samkönade karaktärer för att uppmuntra till mer slash fan fiction och hysteri kring serien. Men de låter aldrig något bli canon, för de är för rädda för att deras homofobiska publik ska lämna dem. Det är fegt!

R

Registrerat Partnerskap Innan den könsneutrala äktenskapslagen kom 1 maj 2009, så kallades äktenskap mellan samkönade för ”registrerat partnerskap”. Det var juridiskt samma sak (tror jag), men många tyckte att det var mer byrokratiskt än romantiskt. Lagen som gav personer rätt att registrera sitt partnerskap kom till 1995 i Sverige.

Regnbåge / Regnbågsflaggan En välkänd symbol för HBTQ bestående av en flagga med sex färger i följande ordning ovanifrån: rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Alla sorters regnbågar har kommit att symboliser HBTQ-människor och de behöver inte alltid bestå av bara sex färger. Att bära regnbågsmönstrade saker kan vara ett sätt att visa sin tillhörighet till gayrörelsen, men det kan även betyda att man bara gillar färgerna/mönstret.

Regnbågsbarn Barn med homosexuella föräldrar och barn som lever i familjer som inte räknas som kärnfamiljer.

Relation Se Förhållande.

Relationsanarki / Relationsanarkist Att trotsa de konventionella reglerna för hur kärleksrelationer och andra relationer ska se ut.

Rimming / att rimma Att slicka röv ordagrant.

RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (f.d. Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande) är en förening som jobbar för HBT-människors rättigheter i samhället samt agerar som mötesplats för HBT-människor på flera platser i landet.

RFSU Riksförbundet för Sexuell Upplysning. Jobbar för alla kön och sexuella läggningars rätt till sin egen kropp, informerar om preventivmedel, jobbar för fri abort lobbar för bättre sexualundervisning i skolan osv. Även de är ett bra stöd för HBTQ-personer.

Romantik / Romantisk Om man är romantisk har man höga ideal och drömmar, oftast förknippade med kärlek och en bättre värld. När människor är romantiska mot varandra så svärmar de för varandra och får varandra att känna sig älskade och speciella med hjälp av vackra ord och gester. En romantisk film innehåller mycket kärlek mellan människor.

Rosa En färg som förknippas med kvinnor och bögar.

Rosa pengar De teoretiska gemensamma kassa som homosexuella (från början främst bögar) har och som vissa företag försöker komma åt genom att hitta sätt att tilltala de homosexuella. Helst utan att de straighta alieneras.

Rosa Triangeln / The Pink Triangle Symbol för homosexualitet som uppkom under andra världskriget då manliga homosexuella var tvungna att bära rosa trianglar precis som judarna var tvungna att bära davidsstjärnor. Idag bärs den rosa triangeln med stolthet. .

S

(av) Samma kön För att förstå Samma kön så måste man utgå från att det endast finns två kön i världen – man och kvinna – och att de skiljer sig åt. Om du är kvinna så är andra kvinnor av samma kön som du. Se även det Binära Könssystemet.

Samkönat Om ett kärlekspar är samkönat betyder det att det består av två personer av samma kön (två män eller två kvinnor) i motsats till ett olikkönat par som innebär en av varje kön: en kvinna och en man. Egentligen betyder samkönad att ett djur eller en växt har både ”hanliga” och ”honliga” egenskaper, så egentligen är det mer logiskt att kalla heterosexuella par för samkönade. Men på grund av förståeliga missförstånd har det kommit att stå för homosexuella par.

Samkönat äktenskap Ett samkönat äktenskap betyder att ett homosexuellt par har ingått ett äktenskap på samma villkor som ett heterosexuellt par. Sverige gick igenom en könsneutral äktenskapslag 1 maj 2009 så nu kan samkönade gifta sig.

Sappho Sappho var en kvinnlig poet som levde under Antikens Grekland. Hon skrev ofta texter om kärlek riktad till kvinnor och det antas att hon var homosexuell. Hon föddes på ön Lesbos och det därifrån ordet lesbisk kommer.

Seme/Uke Japanskans motsvarighet till Top/Bottom i bögförhållanden. I yaoi och shonen ai är det visserligen mer betoning på att semen är aktiv och stor och uken är liten, feminin och passiv. Det är inte ovanligt att det anspelas på ålderskillnader heller – en person som ska föreställa runt sexton år kan vara illustrerad som en åttaåring. (se Shota).
När en yaoi-pairing skrivs Naruto/Sasuke eller Naruto x Sasuke är det karaktären Naruto som är seme eftersom det skrivs ut först.

Sex Lekar som involverar åtminstone ett könsorgan. Kan också betyda siffran 6 som kommer mellan 5 och 7.

Sexig / sexuellt tilldragande Personlig egenskap som får folk att känna sexuella lustar för en.

Sexualitet Känslan som får folk att vilja ha sex. Olika saker, människor och situationer kan trigga sexualiteten. När man är asexuell känner man inte den här känslan och viljan.
Det kan i slutet av ord syfta på kön, som i homosexualitet och intersexualitet. I Homosexualitet står sexualitet för det könet man föredrar och Intersexualitet betyder att man är mellan (inter) könen (sex). För att inte blanda ihop könsbegrepp som intersexualitet och transsexualitet med andra sexualiteter så brukar man skriva ut dem som Intersexualism och Transsexualism.

Sexuell / Sexuellt Något som har med sex eller kön att göra.

Sexuell attraktion Att känna sexuell attraktion för någon är att finna en annan människa sexuellt tilldragande, d.v.s. att man har en känsla att vill komma nära den andra personen och gärna utan kläder.

Sexuell fantasi En fantasi som handlar om människor, saker eller händelser och som gör en upphetsad. En sexuell fantasi behöver inte handla om vad man vill göra på riktigt – ibland kan man t.o.m. uppfatta fantasin som fel eller obehaglig när man placerar den i verkligheten. Vissa har t.ex. våldtäktsfantasier men skulle inte vilja bli våldtagna av en främling på riktigt eller gå så långt att de överföll någon mot dess vilja. Vissa personer känner däremot att de måste leva ut sin fantasi för att kunna njuta av sex. Om detta berör något specifikt objekt eller ett speciellt (lagligt) scenario kallas det för att man är fetischist.

Sexuell handling Det man gör i sexuellt syfte. Inte nödvändigtvis det man har sexuella fantasier om eller det man vill.

Sexuell identitet Hur man definierar sin egen sexualitet. I stort samma sak som sexuell läggning.

Sexuell läggning Den beskrivning man ger av sina sexuella preferenser när det gäller kön (homo- bi- eller hetero). Av någon anledning ses könspreferens som en viktigare kriterie att beskriva än huruvida man är monogam/poly, om man vill ha en kortare eller längre partner, om man vill ha barn, om man gillar oralsex, om man vill gifta sig etc. Ens könspreferens ses som livslång och oföränderlig – inte undra på att folk känner sig förvirrade!

Sexuell preferens
Det man föredrar att göra när man har sex.

Shemale En MTF som gått så långt i könskorrigeringen med hormoner (och vanligen bröstförstoring) att hon passerar som en kvinna, men hon har kvar sin penis. Vissa av dem väljer att stanna i det stadiet och andra korrigerar sitt könsorgan senare i livet.

Ship / shippa Om man vill att två personer i en fandom ska bli ett par så kallar det att man shippar dem. Det teoretiska paret kallar man för ship, som i relationship (förhållande på engelska).

Ship tease När en TV-serie hintar om att de två personer som du shippar skulle ha ett förhållande, men sen blir det inget av det. Om det görs endast för att jävlas med publiken (för att det är ett populärt ship) så är det en ship tease.

Shonen ai Shonen ai betyder pojkkärlek på japanska och är en genre av manga och anime. Namnet säger kanske sig själv, för det handlar om kärleksrelationer mellan pojkar. Om man jämför med Yaoi är Shonen ai mer mjukt och kärleksfullt, inte lika porrigt. Det handlar mer om komplicerade relationer än grafiskt sex.

Shota / Shotacon Boys Love manga/anime där paret består av en väldigt ung pojke och en äldre man. Den äldre mannen (runt 20-30-årsåldern oftast) har en dominant ställning och den yngre är oftast en barnslig och oerfaren lärling som ska läxas upp och introduceras till vuxenvärlden. Oavsett om åldern på de yngre pojkarna är uttalad eller inte så brukar de se ut att inte ha gått igenom puberteten än. Det tvistas om huruvida det är barnporr eller inte och om någon tar skada av det. (Se Pedofili och Pederasti ) I Sverige är även tecknad barnpornografi olagligt. [källa]

Singel När man inte har ett kärleksförhållande. Många är nöjda med att vara singel men det är inte alltid socialt accepterat.

Sjuk Motsatsen till att vara frisk och vid full fysisk och mental hälsa. Vad som är sjukt och vad som är friskt är ständigt omdebatterat. På 70-talet ansågs homosexualitet vara en psykisk sjukdom (som skulle botas) men det gör det inte längre idag tack vare att folk i slutet av 70-talet ringde in och sjukskrev sig för sin homosexualitet i protest.

Skägg Se Beard

Slash Slash är en form av fan fiction där man fokuserar på erotiska relationer mellan män. Det kan både vara skrivna ur första person eller ur tredjeperson. De kan vara allt från söta fluff-kärlekshistorier till grova porrnoveller. Karaktärerna är antingen två kändisar, t.ex. bandmedlemmar från N*Sync, eller fantasifigurer från t.ex. Lord of the Rings. Ordet slash har uppkommit av att man oftast separerar de inblandade personernas namn med ett slash-tecken: t.ex. Batman/Robin. Nu kan slash stå för allt med man+man-tema.

Slasha Om man slashar två män så betyder det inte att man dödar dem och styckar dem, utan att man parar ihop dem sexuellt i huvudet eller skriver ned sina fantasier som slash.

Slasher En slasher (plural=slashers) är en person som skriver slash eller en som uppskattar att läsa slash/fantisera om homosexuella par på ett voyeuristiskt sätt.

Slashig (slashigt, slashiga)
Personer eller situationer som i sina homoerotiska uppståndelser uppmuntrar till att skriva/läsa/tänka slash.

Slashiness Typ en helig form av slashighet. Utrop: Godness slashiness! Någonting riktigt osar homoerotik och det är vackert. Det är pure slashiness! Används bara av insatta och slashfrälsta.

Socialt accepterat betyder att samhället har kommit överens om att ett visst beteende är helt okej.

SMSM Straight Men who have Sex with Men. Alltså män som identiferar sig själva som straighta, men ändå av olika anledningar har sex med män. Se MSM.

SWSW Straight Women who have Sex with Women. Alltså kvinnor som identifierar sig själva som straighta men ändå av olika anledningar har sex med kvinnor. Se även WSW.

Sodomi / Sodomit Med Sodomi menas alla sorters ”avvikande sexualiteter”. Ordet har uppkommit efter den syndiga staden Sodom i bibeln där folk hade homosexuellt sex och sex med djur (tidelag). Sodomi har många gånger varit synonymt med penetrativt analsex. Sodomiter syftar då främst på bögar, men jag vill reclaima det vackra ordet och få det att betyda just ”icke-heterosexell”. So-do-mi – det är svårt att låta bli! Lyssna – det går ju t.o.m. att sjunga!

Stereotyp En slags karikatyr uppmålad av fördomar – en överdriven karaktär för att enklare kunna sortera in folk i fack. En stereotyp har alla de genomsnittliga karaktärsdragen + alla de extremaste dragen från en grupp av människor. Bögstereotypen utmålas med slapp handled och gäll röst, och den lesbiska stereotypen har hockeyfrilla och hatar män.

Stolt Att inte skämmas över vem man är eller var man kommer ifrån. Stolta HBT-människor stannar inte vid att acceptera sitt annorlundaskap utan ser det till och med som en fördel – något att berätta om och vara glad över. Stolt kan också vara något negativt – att vara envis och vägra ändra sig eller be om ursäkt, trots att man har gjort fel.

Stonewall /Stonewallupproret En viktig vändpunkt för HBT-rörelsen. Sommaren 1969 stormade polisen en gaybar i New York City men besökarna slog tillbaka. Aktionen inspirerade andra att göra liknande saker i andra delar av USA och världen. Detta ledde till lagändringar som var till fördel för HBT-människor, och till minne av detta firas Pridefestivalen varje år på flera ställen i världen.

Straight Ett annat ord för heterosexuell.

Strap-on Ett fallosliknande redskap som är fastbundet vid höfterna och som man kan använda när man knullar. Oftast används det av biologiska kvinnor och FTMs för att kunna penetrera sin partner, men även män kan använda sig av strap-ons om de t.ex. inte kan få erektion eller om de vill utföra en dubbel penetration.

Stånd Ett annat ord för erektion.

Sätta på / bli påsatt Att sätta på syftar på att man penetrerar en annan människa sexuellt med en penis/dildo/strap-on. Att bli påsatt är att bli penetrerad av en penis/dildo/strap-on. Det kan vara ett visst maktförhållande mellan orden då ”sätta på” lätt kan låta som en bravad medan ”bli påsatt” är något man inte ofta skryter om. Jämför med Aktiv/Passiv och Top/Bottom. .

T

T Står för antingen Trans- eller Testosteron. I drag queen-kretsar i USA står det även för ”Truth”.

Tabu Något som är förbjudet eller skamligt enligt en oskriven lag. Oftast härstammar de från religionsuppfattningar eller gamla praktiska förhållningssätt. Enligt gammal kristen tro så är det tabu att visa sig naken bland andra människor och det är tabu att äta djur som ses som husdjur (katter, hundar etc). Sexualitet i sig är en slags tabu, men vissa sexualiteter är det mer tabu runt än andra. Det är fortfarande ganska tabu med homosexualitet men det är ännu starkare tabuer runt incest och nekrofili (att ha sex med döda människor).

T-boi Transpojke, ett annat mer informellt ord för FTM.

Testosteron Manligt könshormon som även biologiska kvinnor har varierande mängder av. Förkortas ibland endast T av FTMs.

Tillsammans Se Ihop

Top/ Bottom Om man skulle få för sig att dela in bögar i två grupper – en som gillar att bli påsatt och en som gillar att sätta på – då är de här orden bra att kunna. Bottom är den som gillar att bli påsatt och Top den som gillar sätta på, alltså vara on top. De som gillar att variera sig och vara top ibland och bottom ibland kallas ombytliga eller använder det engelska ordet versatile. De svenska orden aktiv och passiv tycker jag är missvisande, för man behöver inte vara passiv bara för att man gillar att få saker i rumpan ^__^

Trans Ett prefix som betyder ”mellan”. Trans är en förkortning för olika ord som börjar på ”trans-” och har en koppling till kön: t.ex. transsexuell och transvestit. Det är ett samlingsnamn för de som svävar mellan könen. Trans kan även betyda tillståndet mellan medvetenhet och dröm – ex. ”falla i trans” – men det är en helt annan sak.

Transkvinna /Transsexuell kvinna En transsexuell kvinna är en biologisk man som önskar vara kvinna eller är på väg att bli en kvinna. Kallas också MTF.

Transman /Transsexuell man En transsexuell man är en biologisk kvinna som önskar vara man eller är på väg att bli en man. Kallas också FTM.

Transpersoner /Transgendered Transpersoner är ett paraplybegrepp för olika sorters könsöverskridare: transvestiter, drag queens, drag kings, transsexuella, intergenders och andra könsöverskridare.

Transpersoners Pride-flagga:

Transsexuella / Transsexualism När man är transsexuell överensstämmer inte ens biologiska kön med ens könsidentitet. För att rätta till detta kan man göra en könskorrigering. Biologiska män med en kvinnlig könsidentitet kallas för MTFs och biologiska kvinnor med manlig könsidentitet kallas för FTMs.
Att vara transsexuell är, trots sitt namn, inte en sexualitet och det är inte ens nödvändigtvis kopplat till ens sexualitet. Transsexuella kan vara queera, homo- bi- hetero- eller pansexuella, precis som ciskönade.

Transvestit En person som gillar eller känner behov av att klä sig i det som ses som motsatta könets traditionella kläder. Transvestiter kan ibland se det som att de har två identiteter de behöver leva ut – en kvinnlig och en manlig – och ibland får de två identiteterna olika namn. Transvestiter kan vara både homo- bi och heterosexuella och det finns både kvinnliga och manliga transvestiter, men majoriteten är män och det är vad ordet mest förknippas med. Transvestism är beroende av att det finns tydligt manliga och kvinnliga kläder, och det är nog därför det inte är lika vanligt hos kvinnor: kvinnor har ju tillåtelse att klä sig i byxor och slips utan att deras kvinnlighet är hotad.
Transvestiter är i regel inte transsexuella. Att klä sig i motsatta könets kläder behöver inte heller nödvändigtvis vara sexuellt upphetsande för en transvestit. Att tända på att klä sig i det motsatta könets kläder kallas fetischistisk transvestism.

Trekant Tre människor som har sex med varandra samtidigt i samförstånd. En trekant blir alltid queer, poly, bisexuell eller homosexuell. Om nu två heterosexuella kvinnor delar på en man blir det ändå queer på något sätt eftersom de ändå delar en sexuell upplevelse med någon av samma kön.

Truckerflata se Butch

Tvåsamhetsnormen Normen i samhället som förväntar sig att alla ska leva parvis – två och två i ett monogamt förhållande- och att om man vill ha en ny partner så får man göra slut med sin gamla. Samma norm säger att man inte får vara singel. Folk som är poly brukar inte gilla tvåsamhetsnormen.

Twincest Incest mellan tvillingar som många slashers gillar att skriva om. T.ex. om tvillingarna Tom/Bill från Tokio Hotel. Jag har ingen åsikt om huruvida detta är ”rätt” eller ”fel”, men tvillingar har en väldigt speciell relation till varandra som nog kan verka spännande för utomstående. I heteroporr tycks incestuösa tvillingsystrar vara ett hett fenomen.

U

Uke se Seme/Uke

Upphetsad Ett annat ord för kåt, men det kan också betyda upprörd, ilsken eller ivrig.

Utnyttja sexuellt När en person (Y) passar på att ha sex med någon (X) som egentligen kanske inte vill ha sex för att Y är i ett slags överläge. Exempel:
– Y är chef eller lärare till X (X kan förlora jobbet/få sämre betyg om hen inte ställer upp)
– Y är förälder, vårdnadshavare eller personlig assistent till X (det är någon som X litar på som hen inte klarar sig utan)
– Y är rik och X är ekonomiskt beroende av henom.
– X är fysiskt inkapabel att kämpa emot eller säga nej (funktionshindrad/skadad/nedsövd/berusad/drogad/i koma etc.)
– X är psykiskt instabil och kan inte ta riktiga beslut (panikångest/chock/drogad)
– X är mentalt efterbliven och förstår inte vad som kommer hända
– Y använder sig av diskreta hot för att få X att ”frivilligt” ställa upp (Y vet en hemlighet som X inte vill ska komma ut…)
– X blir lovad något av Y om hen ställer upp på sex, men sedan håller inte Y sitt löfte.

Bara för att en person har ett av ovanstående överlägen så behöver det inte betyda att hen utnyttjar den andra personen eller att X anser sig vara utnyttjad. Frivillighet är en lång skala och ingen är ju helt oberoende av andra människor, pengar eller mat.

Utomäktenskapligt sex Att vara gift med en person men att ha sex med någon annan. .

V

Vaginalsex Sex som involverar minst en vagina. Något som bögar gärna inte har.

Vara ihop / vara tillsammans se Ihop

Vederstyggelse Enligt Bibeln är manlig homosexualitet (jag tror inte de nämner kvinnlig homosexualitet, men kvinnor var ju inte speciellt uppskattade i Bibeln ändå) och några till saker klassade som vederstyggelser. Vad det är har jag ingen aning om, men det låter roligt. Troligtvis är det inget trevligt eftersom homofober använder det i sin ”argumentation” mot homosexualitet.

Voyeur Någon som får utlopp för sin sexualitet genom att kolla på när andra människor klär av sig eller har sex. Oftast handlar det om människor som spionerar utanför fönster, men den som kollar på porrfilm är också en slags voyeur. Voyeuren har oftast inga önskemål om att vara med i den sexuella akten själv även om hen kanske gillar att ha fysiskt sex vid andra tidpunkter.

Våt När en biologisk kvinna blir upphetsad brukar hen tillverka eget glidmedel i vaginan. Det kallas att hon blir våt. Många skulle dock påstå att man snarare blir slemmig.

Vän / Vänner En vän är en person som man gillar att umgås med och litar på. Oftast förväntas man vara vän med sin sexuella partner, men vänner emellan förväntas inte ha sex. Vänner som har sex med varandra ibland kallar sig KKs.

Våldtäkt /Sexuellt övergrepp När man blir tvingad till sex mot sin vilja. Det är straffbart att våldta någon, men olika saker ger olika straffvärde och det är långt ifrån alltid som våldtäktsutövaren blir dömd. Alla kön kan våldta och bli våldtagna. .

W

Wannabi Någon som bara är bisexuell för att det är ”coolt”. Exempel på dessa är kändisar som anspelar på homoerotik för att skapa uppmärksamhet runt sig eller folk som hånglar med samkönade för att upphetsa, provocera eller bara ha kul med en kompis. Det råder en viss elitism i HBT-världen och det tvistas om vilka som är äkta och vilka som är fejk. De som anser sig vara mer ”äkta” bisexuella får vissa ”osäkra” personer att begränsa sin sexualitet (se bicurious) och de som är fejk får de riktiga bina att framstå som oseriösa.

Whatever! Ett uttryck som visar att man inte bryr sig. Man kan svara ”whatever” som svar på vilket kön man är eller vilken sexuell läggning man har.

Oscar Wilde En person som ofta dyker upp i gaysammanhang. En 1800-talsförfattare som sägs ha varit homo- eller bisexuell och blev ställd inför rätta för att ha utövat sodomi.

WSW Women who have Sex with Women. Till den här gruppen räknas alla kvinnor som har sex med kvinnor, oavsett sexuell identitet. Utöver homo- och bisexuella kan det handla om sex för pengar, sex i slutna fängelsemiljöer, ritualer eller allmänt experimenterande. .

X

X-rated Något som är praktiskt taget porr och 18-årsgräns på.

XX Biologiska kvinnor brukar vanligtvis ha den här kromosomkombinationen, men kromosomer är mer avancerade än så.

XX boy/man Slang för en transperson som identifierar sig som man men är biologisk kvinna. I stort kan man säga att det är en FTM eller en man med transbakgrund.

XXX XXX står för porr och symboliserar något som är censurerat (överkryssat). Om man säger det snabbt så låter det som man säger ”sex” också.

XY Biologiska män brukar vanligtvis ha den här kromosomkombinationen, men kromosomer är mer avancerade än så. .

Y

Yaoi Japanska för mangaserier och anime med bögtema. Ofta väldigt grafiskt sexuellt.

Yuri Japanska för mangaserier och anime med lesbiskt tema. .

Ä

Äktenskap Ett äktenskap är en laglig eller/och religiös ceremoni där man bestämmer vilken människa man vill leva tillsammans med. Oftast gifter man sig med den människa man älskar mest och som man dessutom känner sexuell attraktion till. Löftet man ger är ofta att älska personen livet ut. Hur ett äktenskap definieras varierar mellan olika länder och olika religioner. I vissa länder och religioner får man gifta sig med flera människor. Det kallas polygami (månggifte). Månggifte är inte tillåtet i Sverige. I stort är äktenskap ett heterosexuellt påfund och det är först på senare år som man börjat viga homosexuella par. Sedan maj 2009 är äktenskapslagen könsneutral i Sverige.

Älska Att känna beundrande känslor för någon eller någonting. Man kan älska någon enbart som vän, familj eller förebild (platoniskt) eller som partner (platoniskt eller sexuellt). Att älska med någon är att ha sex med någon man känner kärlekskänslor för.

Älskare /Älskarinna Den person man älskar med eller har sex med. Oftast syftar dessa ord på folk man har utomäktenskapligt sex med. Den man är gift med kallar man vanligen inte för älskare/älskarinna. .

Ö

Öppet förhållande Att ha ett öppet förhållande innebär att personer i ett kärleksförhållande tillåter varandra att ha sex med andra. Reglerna kan vara olika för olika öppna förhållanden.

Öppet homosexuell Att vara öppen med sin homosexualitet är att inte undanhålla att man är homosexuell eller ljuga om det.

Östrogen Kvinnligt könshormon som finns naturligt hos biologiska kvinnor men som transkvinnor måste få på annan väg – t.ex. i tablettform.

Övergrepp Se Våldtäkt eller Utnyttja Sexuellt.

Övergående fas Något som vissa föräldrar ibland hoppas på om man kommer ut som HBT-person. För de flesta som kommer ut är inte könsidentiteten eller den sexuella läggningen en övergående fas.

7 kommentarer

  1. ‘Fruitfly’ har jag hört om heterokillar som hänger med bögar. Jag tycker att det är ett gulligt ord.

    Däremot skull jag inte använda ordet ‘pedofilisk’ (är det ens ett ord?) om antikens grekers gossedyrkan. Pederasti eller efebefili är bättre, då det rörde sig om tonårspojkar snarare än icke köns- och åldersbestämda barn. Ynglingar ansågs vara som vackrast vid sexton, men ner till tolv och upp till tjugo var det vad jag har förstått acceptabelt, så länge pojken inte kunde odla skägg. Det hänger på skägget :) Ämnet är intressant, om du vill veta mer kan jag rekommendera boken One Hundred Years of Homosexuality av David Halperin.
    Homosexuality and Civilization av Louis Crompton är också bra och täcker såväl greker som tidiga mellanöstern, europeisk och kinesisk medeltid, upplysningstiden med mera.

  2. Åh vilken underbar lista! Vilket jobb! För första numret av Queertek, my azz! Jag saknar ingenting för det här är briljans och krävs att återkomma till- flera gånger! Storslaget!

  3. Eftersom jag är ett stort fan av a) Tokio Hotel och b) Tom/Bill, känner jag mig tvungen att påpeka att det smög sig in två y:n för mycket i exemplet ovan.
    Mycket informativ ordlista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s